Meny

Hemmaodlat

PH och odling

PH och odling

Vad är PH och varför behöver jag tänka på det i hydroponisk odling? Vi går igenom det mest grundläggande.

Näringsbrister hos växter

Näringsbrister hos växter

Är dina blad gula och tillväxten har stannat upp? Då kan du mycket väl ha en näringsbrist. Vi går igenom de vanligaste och hur du kan känna igen dem.

Nytt från bloggen

Överdosering av växtnäring

Många näringslösningar är starka och det är lätt hänt att du överdoserar vilket kan leda till en obalans i din näringslösning.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Jag har tidigare skrivit om näringsbrister, men inte speciellt mycket om näringsupptag. All den näring som växterna tar upp kommer via vattnet och leds ut i bladen via transpirationen som sker. På sommaren när dina växter transpirerar mer kan du därför ha en 20% mindre näring eftersom upptaget är så mycket större. När det blir kallare så kan du återgå till en mer normal dosering eftersom dina växter kommer att ha ett minskat näringsupptag. Blir det för kallt så saktar tillväxten ner av andra skäl, optimalt för de flesta växter är mellan 18-22 grader. 

När man tillsätter näring, helst om du använder stark hydroponisk näring så är det lätt att överdosera. Du ska generellt bara använda 2-3ml/näring per liter och har du ett litet vattenmagasin som du tidigare fyllt på med näring så kommer du lätt upp i ett högt EC (mycket näring i förhållande till vatten). Bästa sättet att undvika det här på är att blanda ut en vattenkanna med färdig lösning som du tillsätter när det behövs. På så vis tillsätter du både vatten och näring 

Skulle du istället som jag vara något lat ibland och bara hälla i näring direkt utan att dosera så kan det lätt hända att du får för mycket näring. För det mesta gör detta inte så mycket om transpirationen är bra, men eftersom olika näringsämnen tas upp olika fort kan du snabbt få en obalanserad näringslösning. Andra faktorer som kan påverka näringsupptaget är pH, där optimalt är mellan 5,5-6,5, lite beroende på kultur. 

Är skadan redan gjort så späd ut lösningen om du har mycket vatten eller blanda helt ny. Om man läser vad de flesta tillverkare rekommenderar så vill de att du byter ut näringen i alla fall var tredje vecka. Detta är onödigt om du doserar i lagom mängd och mer ett knep för att de ska sälja mer flaskor.  

 

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar