Meny

Hemmaodlat

Odla avokado hemma

Odla avokado hemma

En steg för steg guide hur du kan odla en avokadoplanta från frukt som du köper i butiken. Tips och trix hur du får avokado att trivas hemma hos dig.

Odla inomhus på vintern

Odla inomhus på vintern

Det går att odla bladgrönt annat än ärtskott på vintern. I den här artikeln tar vi upp vad du behöver tänka på för att komma igång med din vinterodling.

Plantera mangokärna och odla mango

Intresset för att ha mer spännande krukväxter i fönstren hemma har ökat. I butikerna kan man nu köpa allt från kaffeplantor till citronträd - men för en del stannar inte intresset där. Det har även blivit allt mer populärt att försöka få diverse kärnor att gro. På sociala medier syns allt från avokadokärnor till ekollon, däribland också mangokärnor.

https://www.linkedin.com/in/niclas-lundius-m%C3%B6rck-78b76ba3/ Av Niclas Mörck

Med denna artikel vill vi förklara hur du kan plantera dina mangokärnor för att få en fin krukväxt. Mango är en frukt som växer på träd. Mangoträdet, som kan bli upp till 40 meter högt, trivs bäst i tropiska och subtropiska klimat, men trots det går det utmärkt att odla mangoplantor inomhus i Sverige. Även om ditt boende inte rymmer ett stort träd, kan du alltså fortfarande få en fin krukväxt eller ett litet träd, beroende på hur du formar din planta. Viktigt att poängtera är att du inte kan förvänta dig att din planta kommer att bära frukt.

Guide till din första mangoplanta

1. Börja med att skära bort fruktköttet på din mango. Det gör du med fördel med en vanlig matkniv som inte är för vass. Skär bort fruktköttet så att du kan se formen av kärnan med dess skal. Var extra försiktig längs kanterna då kärnans skal är som skörast där. Använder du en för vass kniv ökar risken för att kärnan skadas, och då riskerar grobarheten att minska.

Plantera Mango

2.   När fruktköttet är borta kommer det att finnas trådar kvar på kärnans skal. Om du tycker att skalet är halt och svår att greppa kan du skrapa bort trådarna med matkniven under lite vatten, men det är alltså inget måste.

Ta ut mangokärna

3.   Formen på kärnans skal är smalare i toppen och rundare i botten. Lirka in knivsudden i skalets skarv och bänd upp det försiktigt. När du lyckats med detta är det lättast att bryta upp resten med händerna.

Öppna mango

4.   Inne i skalet hittar du själva kärnan. Den sitter fast i skalet med en liten sträng. Lossa försiktigt strängen från skalet. Kärnan bör planteras direkt, men om du av någon anledning vill vänta bör du förvara kärnan i fuktigt papper som inte får torka, men detta bör undvikas.

Plantera mangokärna
Nästan som att öppna ett ostron.

5.   Använd gärna en något större kruka än vad du brukar när du sår mindre frön. Då slipper du plantera om plantan direkt efter den kommit upp. Fyll upp halva krukan med jord och lägg kärnan på sidan uppe på jorden. Täck över kärnan med ett tunt lager jord och sätt plastfolie över krukan så jorden håller sig fuktig.

Odla Mango
Använd en stor kruka och täck för med plastfolie.

Skötselråd

Då mangon normalt sett växer i tropiskt och subtropiskt klimat vill den inte torka ut. När din planta växer är det därför viktigt att vatten den ofta så att jorden hålls fuktig. Ge den hellre lite mindre vatten två gånger i veckan än mycket vatten en gång i veckan. Då är risken mindre att jorden torkar.

Mangoplanta
Redan efter en vecka kan din mangoplanta titta upp.

För bästa resultat vill mangoplantan stå ljust, antingen i ett fönster i söderläge eller med tillskottsbelysning. Mangon klarar sig bra i rumstemperatur så länge luften inte är för torr. Du kan med fördel duscha eller spraya plantan med vatten om den ser hängig ut trots att jorden hålls fuktig. Under våren bör mangoplantan planteras om med ny, näringsrik jord eller vattnas med flytande näring.

Lycka till med din mangoplanta!Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar