Meny

Hemmaodlat

Odla sallad hemma

Odla sallad hemma

Bli självförsörjande på sallad genom vår enkla steg för steg guide. Plocka färsk sallad året om oavsett hur du bor.

Sallad - Från roman till isberg

Sallat eller sallad som jag hellre skriver fast det är fel kommer i undebart många former. Gör en smakresa!

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Min uppväxt bestod till största delen av isbergssallad huvud som antingen kom från Spanien eller Sverige beroende på årstid. Dessa var ofta beska och mamma försökte förgäves lägga salladen i blöt för att bli av med den värsta beskheten (detta funkade sällan). Så såg salladssverige ut under en lång tid och det är först under senare tid som vi har börjat se en uppsjö av salladssorter. Alltifrån färdigblandade salladsmixer i påsar till roman och ekbladssallad finns nu i de flesta matbutiker.

Men låt oss gå tillbaka ännu längre bak, hur kom salladen att kultiveras? Salladen är nära släkt med blmmor som solros och tusensköna och odlades först i det antika egyptien (2700 BC) för att producera olja från frö. Det latinska samlingsnamnet är ”Lactuca Sativa” där Lactuca översätts ungefär till mjölk syftandes på den mjölklika substansen (latex) inuti stammen. Sativa är en botanisk term som syftar på allt som är kultiverad.

Den här ursprungliga salladen som snart även började odlas för sina blad var inte speciellt lik det vi kallar sallad idag, den var upp mot 76cm och hög och kan liknas med en förvuxen romansallad. Anledningen till att det heter romansallad är därför att romarna kultiverade den vidare från egyptierna. Även andra sorter som cos sallad har rötter i var den odlades (i det här fallet på den grekiska ön Kos). Nu var utveckligen igång och sen dess har salladen vidareutvecklas från ett stort orgräs till de runt 100 sorter som finns dokumenterade idag. Det är svårt att hitta information kring exakt hur många sorter det finns då sallad lätt korsas och det existerar många lokala namn på samma salladssort. Det finns i alla fall betydligt fler sorter att odla än vad du hittar i din lokala matbutik.

Vanliga salladssorter

Man odlar både sallad för sina blad men även för dess stammar (framförallt i Kina) och fröer (för användning som olja). Vi kommer fokusera på de salladssorter där vi använder bladen. Det är lätt att bli förvirrad i salladsdjungeln men man kan fokusera på lite olika saker.

 1. Textur: Är salladen krispig, krusig eller slät?

 2. Smak: Är den söt, kryddig eller besk

 3. Utseende: Är de enskilda blad eller ett huvud. Är den röd, grön eller brun.

Det finns varianter som är mer eller mindre av detta och så finns det många blandningar. Att hitta en sallad som uppfyller just dina krav är därför rätt så enkelt, annars får du korsa själv.

Vi kommer fokusera på fem varianter, alla i Lactuca sativa släktet:

 • Huvudsallad Lactuca sativa var. Capitata (engelska Butterhead/Bibb)
 • Isbergssallad (Huvudsallad), Lactuca sativa var. Capitata crispum (engelska iceberg)
 • Plocksallad, Lactuca sativa var. Crispa (engelska leaf, looseleaf)
 • Bataviasallad (ekbladssallad, krispig plocksallad), Lactuca sativa var. crispum (engelska Crisp)
 • Romansallad (bindsallad,cos), Lactuca sativa var. Longifolia (engelska romaine/cos)

Huvudsallad Lactuca sativa var. Capitata (engelska Butterhead/Bibb)

Capitata är latin och betyder ungefär ”att något har ett huvud, tänk huvudstad t.ex.) Söt och silkeslen i munnen står denna i stark kontrast till ekbladsssalladen. Bladen är löst sammansatta i ett huvud och ofta härligt gröna. Till skillnad från isbergssallad så är dessa blad betydligt mer mjuka och huvudet påminner mer om en blomma än en fotboll som isbergssallad.

Isbergssallad (Huvudsallad), Lactuca sativa var. Capitata crispum (engelska iceberg)

En krispigare form av huvudsallad är isbergssalladen. Namnet kommer från hur det skickades i USA, täckta med is för att de skulle hålla. Sallad hade länge varit en gröda som odlats lokalt just för att den inte tål värme speciellt bra. För att vara av de mest populära salladssorterna i världen så är den rätt trist både i smak, näringsvärde och textur, iaf de sorterna man hittar i affären. Det finns dock en del sorter som är lite trevligare.

Plocksallad, Lactuca sativa var. Crispa

Crispa är latin för vågig, krusig och det är en rätt så bra beskrivning av plocksallad. Den kommer i många olika former och varianter och är väldigt trevlig att ha i sallader. Det är en mjuk sort och den växer inte i ett huvud som isbergssallad.

Bataviasallad (ekbladssallad, krispig plocksallad), Lactuca sativa var. crispum (engelska Crisp)

Detta är en variant mellan plocksallad och huvudsallad. Bildar inte huvud som isbergssallad utan blir mer som en löst knuten rosett. Som det latinska namnet antyder så är den mer krispig i texturen och mer näringsrik än andra sorter. Färgerna skiftar i rött och grönt och bladen påminner om ekblad, därav namnet. Lätt att odla och blir sällan besk. Riktigt trevlig sort med mycket smak och trevlig textur. Bladen kan skördas efterhand.

Romansallad (bindsallad,cos), Lactuca sativa var. Longifolia (engelska romaine/cos)

Skiljer sig från andra salladssorter då den är betydligt mer värmetålig. Texturen är betydligt hårdare och mer krispig vilket gör att den funkar speciellt bra ihop med dressing. Den växer på höjden med en en kraftig mittnerv. Smakrik och lite bitter sort som är enkel att odla och kan användas till mer än bara ceasarsallad.

Men ruccola, cikoria och mache då?
Varuförs som salladssorter och funkar utmärkt i sallad och matlagning men tillhör inte släktet Lactuca Sativa.

Hur odlar man sallad?

Sallad trivs bäst i svala klimat, om det blir för varmt kommer salladen börja utveckla en stjälk för att kunna sätta blommor och sprida sina frö. När stjälken utvecklas så gör Latuca Sativa skäl för sitt namn. Själken är full av latex (mjölkvitt) och gör hela salladen besk och oätlig, stackars mamma hade inte en chans.

Förutom att de gärna vill ha det svalt så vill de ha mycket ljus och mycket kväve och kalium. Du vill alltså fokusera på snabb och effektiv vegetativ tillväxt och undvika allting som har med blomning att göra. Både syrebehovet och näringsbehov är relativt lågt jämfört med andra växter. Det är framförallt temperaturen, ljuset och den relativa fuktigheten som är det viktigaste när det kommer till sallad.

Sallad tar cirka 2 veckor att propagera och sedan ytterligare 4-6 veckor för att bli fullvuxen om förutsättningarna är bra. Beroende på vilket system du kommer använda så använd antingen svampkuber eller t.ex cocos. Det går att skörda allteftersom i ett par omgångar innan du får lägga resterna på komposten. Eftersom sallad växer så fort och skördas ofta så lämpar sig den ofta för vattenbaserade medium som NFT (nutrient film technique) eller DWC (läs mer om hydroponiska system). Det går även att odla sallad i medium som cocos utan problem, men det blir lite kladdigare att skörda.

Blanda inte sallad och tomater

Vad du än gör så blanda inte sallad med mer krävande växter såsom tomater. Även om näringsprofilen är rätt så lik de första veckorna så kommer snart tomaterna kräva ett högre EC (mer närsalter) än vad salladen trivs med. Sallad brukar klara upp till 1.5 som fullvuxen men jag brukar inte gå över 1. Framförallt kommer du få problem om du har en windowfarm (fönsterodling) och behöver tar ur din sallad i systemet och behöver sätta en ny stickling. Tomaterna kanske är mitt uppe i blomning och behöver betydligt mer och annorlunda näring än en salladsstickling behöver. Satsa därför hellre på ett system som har stor omsättning och där du jobbar med mindre näring hela tiden.

Sallad och örter går ofta bra

Vill du gärna blanda lite så blanda hellre sallad och örter, framförallt annuella (årliga) örter såsom persilja och koriander. Blanda hellre flera olika salladssorter i samma system och sätt örter i ett annat. 

Näringsschema

 • För en två parts lösning grow och bloom.
 • Börja med 1:1 ratio, alltså lika delar grow och bloom.
 • Gå sedan över till en 3:1 ratio, där du använder 3 gånger så mycket grow som bloom.

Några vanliga fel

Salladen blir besk
Du har troligen det för vamt och/eller för mycket näring. Försök sätta salladen mer svalt och dra ner på näringen. Om salladen är gammal och/eller stressad så kan den ha börjat producera en stamm (syns inte alltid direkt) och då kan du kasta den.

Brända toppar (Tipburn)
I huvudsallad så kan innanmätet vara svart och äckligt och på plocksallad så blir topparna brända. Detta är för att kalcium inte har lyckats ta sig ut i topparna. Se till så att det finns tillräckligt med kalcium i din näringslösning. Finns detta så se över din miljö. Är luften för stillastående eller för fuktig så kommer inte respirationen fungera optimalt. Calcium är ett inmobilt ämne vilket gör att det sugs upp med vattnet. Om vattnet inte dunstar från bladen så sugs inte nytt vattnen och calium upp. Det är därför det visar sig i topparna. Det är samma princip om det blir för torrt, då vill växten försöka behålla så mycket fukt som möjligt. En bra relativ fuktighet men viss luftrörelse är optimalt.

 

09
jan
Föreläsning - Odlingssubstrat

Föreläsning - Odlingssubstrat

Med Hemmaodlat. Tid: 18.00 Plats: Hemmaodlat

Pimpsten, vermiculite, kokos, planteringsjord. Odlingssubstraten är många. I den här föreläsningen går vi igenom hur du använder dem och hur du kan kombinera dem för bästa resultat.

100 kr (Platser kvar: 12)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar