Meny

Hemmaodlat

Nytt från bloggen

Sallad som går i blom

Om du inte har en steril hybrid så kommer de flesta växter någon gång tänka på nästa generation. Att producera fröer är en väldigt effektiv strategi som det mesta av det vi odlar använder för att säkra nästa generations överlevnad.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

De flesta som inte odlat sallad tänker nog inte på att sallad kan blomma. Vi är så vana att se perfekta huvuden i matbutiken och förväntar oss att de alltid ser ut så. Som med det mesta som odlats så har en del förädlats för ätliga delar, medan andra för skönhet i form av blommor. Att odla sallad för blommornas skull är det nog inte många som ger sig på. 

De flesta salladsplantor är redo att börja skördas från 6 veckor och framåt om du plockar enstaka blad. En del är snabbare än andra, och ibland vill man spara så man får ett enda fint huvud. Cikoria, som är nära släkt med salladen är ett typexempel. De stora foderbladen är inget att ha, men det lilla huvuden i mitten är guld värt. Själv använder jag den tekniken och skördar blad allteftersom. För du måste får du en 3-4 omgångar innan salladen börjar bli lite trist och det är dags att så om. Skulle du lämna den är det mycket sannolikt att den kommer börja utveckla en tjock mittsjälk. När den gör detta har den ställt om från vegetativt tillstånd till blomstersättning. Bladproduktionen blir då lidande och salladen blir besk då salladen producerar bittra ämnen i och med blomstersättningen. Pröva att knäcka av den tjocka stammen någon gång. Du kommer se en vit vätska som inte smakar gott precis. Denna "mjölk" är det som ger salladen sitt vetenskapliga namn "Lactuca Sativa", där Lactuca betyder just mjölk. 

Stress kan få salladen att gå i blom
Om din sallad eller andra växter går i blom tidigare än väntat är det sannolikt på grund av stress. Vanligast är 

  • Värmestress
  • Vattenbrist
  • Skadedjur 

Sallad är känslig för höga temperaturer och trivs bättre runt 18-20 grader. Om du odlar sallad inne vid ett element under stark belysning kan detta stressa den at gå i blom. Även ojämn vattning och skadedjur är faktorer som kan påverka. Höga temperaturer och torrt klimat är mumma för skadedjuren så försök odla salladen mer svalt om det går. Annars spraya den gärna med lite vatten och se till att den har ordentligt med vatten och ventilationen är bra. 

Jag kan tipsa om romansallad som jag tycker är lite mer trögblommande än andra sorter. 

 Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar