Meny

Hemmaodlat

Självbevattning - Odla på balkong och uteplats

Odla sallad i balkonglåda

Odla sallad i balkonglåda

Att odla sallad i balkonglåda är både kul och enkelt. Följ vår enkla guide och skörda din egen sallad i sommar.

Sommartid är odlingstid

Sommartid är odlingstid

Du kan odla mycket även om du bara har en balkong mitt i stan. Jag visar hur jag har det här hemma just nu.

Nytt från bloggen

I den här första delen av Odla på balkong och uteplats så pratar vi självbevattning. Den lata odlarens bästa hjälpreda!

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

När våren kommer börjar det klia i alla odlares gröna fingrar. Efter månader av otåligt väntande så är ni övertygade att den kommande odlingssäsongen kommer bli den bästa någonsin. Det är just denna otålighet som man ska vara försiktigt med. Det är väldigt lätt hänt att man sätter fröer för tidigt och får för stora plantor för tidigt som du har svårt att ge tillräckligt med ljus till. Samma otålighet kan ibland leda en att sätta ut alla sina plantor en solig dag, med tråkiga solbrännor som resultat. Så vad är då bästa sättet att odla på en balkong eller uteplats? I den här första delen så pratar vi om självbevattning.

Personligen är jag en stor entuasist av självbevattning. Detta då många växter såsom tomater och gurka kan dricka stora mängder under soliga dagar. Det kan räcka med att du missar att vattna en dag så har mycket arbete gått förlorat, inte kul! Så vad finns det för alternativ för oss lata odlare?

Självbevattning

Krukor med vattenmagasin

Krukor som är lite djupare för att kunna hålla ett vattenmagasin i botten. Ett plastnät separerar jorden från vattnet och ett rör längst sidan gör att du kan fylla på vattenmagasinet. Enkla att ha att göra med, helst för större växter men under varma dagar så tar vattnet snabbt slut.

Självbevattnande Kruka

Bevattningsbricka

Här är vattenmagasinet separat från krukorna och ovandelen täcks med en kapillärmatta för förbättrat upptag. Kommer i olika storlekar men är ofta relativt små och lämpar sig lite bättre för mindre kryddväxter i krukor än t.ex tomater.

Droppsystem

Det finns en del olika droppsystem på marknaden. Dels de som fungerar som en dropppåse och de som drivs med hjälp av el och solceller. Dessa kan fungera men tenderar att vara relativt känsliga. Det är dessutom lätt hänt att en droppslang hamnar fel och din växt står utan vatten. Drivs pumpen av el så kommer den dessutom låta vilket kanske inte alltid är optimalt om du vill koppla av kring din odling.

AutopotAutopot / Rain Gutter Grow System (RGGS)

Autopot är ett kommersiellt färdigt system där underbevattning sker via en flottör vid sidan om krukorna. När växterna druckit upp vatten så fylls det på igen automagiskt! Fördelen med detta är att du kan koppla väldigt stora vattentankar till i princip hur många krukor som helst. Väldigt smidigt! Om du tycker Autopot är för dyrt så kan du med fördel göra en egen variant med hjälp av en vattenränna (som man sätter på tak). Bara fäst den mellan två grövre brädor och plugga igen ändarna så har du en stor underbevattninsgränna. Vill du att den fylls på av sig själv så sätt en flottör i ena änden och koppla till valfri vattenkälla. Du kan använda odlingssäckar eller hinkar där du gör ett hål i botten. I hålet sätter du en nätkorg som du fyller med valfritt medium och sätter ner i rännan. Hinken/säcken står på brädorna på sidan och nätkorgen står i vattnet. Enkelt och praktiskt för dig som inte har så mycket utrymme. Läs mer om hur du bygger ett Rain Gutter Grow System.

Vattenlöparen

Det finns en remsa som heter vattenlöparen som föreningen har testat flertalet gånger. Tanken är att den ska dra vatten från ett vattenkärl till ett odlingskärl via kapillärkraft. På ena sidan är den plastad vilket jag gissar är för att minska dunstning. Tanken är god, men den tenderar att torka ut väldigt snabbt vilket gör att den inte leder vatten. Om någon har ett tips för att få den att fungera bättre så hör gärna av er.

Snöre/kapillärremsa

Du kan med fördel dra en remsa kapillärmatta eller snöre genom botten av din kruka och placera botten andra änden i vatten. Vattnet kommer dras uppför remsan så länge den inte är för lång och torkar ut.

Upp och ner vänd PET flaska

Tanken är att substratet mättas och när det behövs mer vatten så tar den från PET flaskan som är fylld med vatten med huvudet ner i substratet. Tycker själv att det inte fungerar så bra men kan vara smidigt i en knipa.

Odla direkt i vatten

Att använda hydroponiska odlingstekniker kan vara ett lämpligt alternativ. Om du vill slippa elen så är ett passivt DWC system (Kratky) att föredra. Fyll exempelvis dina balkonglådor helt med vatten eller fyll en stor balja och sätt cellplast (frigolit) med hål borrade igenom. Växternas rötter kommer söka sig neråt och bilda en luftspalt som ger syre. Läs mer "Odla sallad i balkonglåda". 

Balkonglada

Andra sätt att bevara fukten

En del substrat (odlingsmedium) är bra på att hålla fukten andra är sämre. Torv (köpjord) brukar hålla fukten bra i början av säsongen men torkar väldigt lätt ut om inte organiskt material tillsätts. Att kompostera direkt runt dina plantor med grönt material ger många fördelar:

  • Substratet (jorden) hålls fuktigt längre
  • Näringsämnen frisläpps långsamt
  • Mullhalten ökar
  • Mat för mikroorganismer

En viktig sak att tänka på är att inte låta det gröna materialet komma för nära stammen. I värsta fall kan det leda till förmultning och att den bryts av, inte kul! Olika växter ger ifrån sig olika mycket av olika saker, läs den här listan för mer information. Ett vanligt alternativ är gräsklipp.

Det går även bra att blanda ut substratet med något som håller fukt bra. Kokos är ett väldigt bra alternativ som tillskillnad från torv inte torkar ut på samma sätt. Det finns även fuktighetsbehållande kristaller som du kan strö ut som sväller upp och håller jorden fuktig längre. Det senare är ett väldigt bra alternativ för amplar där det kan vara svårt att underbevattna.

För mycket vatten?

Att man ska fylla botten av behållare med lecakulor för att hindra ”överbevattning” är en seglivad myt som behöver tas kål på. Övergången från ett finfördelat material som jord/kokos till ett betydligt grövre material som leca leder till att rötterna står syrefattigt längre. Detta ökar risken för rotröta. Alltså helt tvärtom vad man är ute efter. Se mer här

Plocka undan snyggt

När säsongen är över kan det vara skönt att inte ha krukor och bevattningsutrustning stående utomhus. En snygg förvaringslåda löser det på ett praktiskt sätt.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar