Meny

Hemmaodlat

Vad får det att växa?

Vad får det att växa?

Vad gör att våra tomater eller vår sallad utvecklas till en fullvuxen planta? Vi går igenom de faktorer som påverkar växtligheten såsom syre, ljus och näring.

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Nytt från bloggen

Självförsörjande på grönsaker inomhus

Vad krävs för att bli självförsörjande på kryddväxter och sallat inomhus året om. En guide för dig som vill bli självförsörjande.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Att odla för lite av någonting leder ofta att du har för lite av allting. Inte riktigt tillräckligt för att det ska göra någon större skillnad och du blir inte självförsörjande på det du vill ha. Du kan odla allt hydroponiskt men har du begränsat med utrymme så är det bättre att tänka mycket och färre. 

Följande grönsaker vill jag alltid ha obegränsat av.

  • Basilika
  • Persilja
  • Mynta
  • Koriander
  • Ruccola
  • Sallat
  • Mangold (min motsvarighet till spenat)

Med självförsörjande menar jag att antalet personer i hushållet som äter av grönsaken kan äta och göra mer eller mindre så mycket de vill av den. Det ska alltid finnas gott om det! Det kan tyckas enkelt men det ställer en del krav, inte minst på utrymme och timing.

Hur mycket varje?

  • 4-6 stora basilika
  • 4-6 stora persilja
  • 3 stora mynta
  • 6 stora koriander
  • 12 ruccolaplantor
  • 10-12 sallatsplantor
  • 10-12 mangold

Vill du odla inomhus så kommer alla dessa plantor behöva tillskottsbelysning vilket innebär att var du placerar dem kommer ha stor betydelse. Detta då det inte alltid är så trevligt att ha skarp belysning 16h i dygnet i varje rum. Att sätta alla grönsaker på samma plats kan vara praktiskt men risken är större. Skulle du få in skadedjur på denna plats så kommer allting snart bli drabbat. Sprid hellre ut riskerna genom att placera olika system i olika rum. Att odla olika grönsaker i samma odlingssystem kan vara en variant men detta försvårar skörden betydligt, att odla mycket av samma i ett system är ofta mer praktiskt och lättare att sköta. 

Såstation

För att det inte ska eka tomt när du skördat de sista bladen så är det viktigt att du sår nytt hela tiden. För att detta ska fungera optimalt föreslår jag att du har en dedikerat såstation. Dessa kan du med fördel ha i en hylla med belysning. RootIt odlingskit är smidiga att jobba med. Rotningspluggar är att föredra när du sätter i DWC.

Froer

Att driva upp sticklingar vid sidan om där du planterar kan vara en bra idé. Här är ett större ebb/flod bord.

Basilika

Jag har tidigare skrivit om hur jag odlar basilika och jag står fast vid rekommendationen att basilika fungerar väldigt bra i DWC, du behöver inte ens extra syresättning utan kan köra det passivt. Vill du ha något snyggt så välj vår odlingslåda alternativt så använder du valfri plastlåda som du borrar hål i. Se till att den inte är genomskinlig bara. Använd åtminstone 21-24w T5 lysrör så nära som möjligt.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.
Se hur du klipper basilika. En planta klarar sig 2-3 månader, sen börjar den bli lite trist i smaken. Se till att du sår nytt innan dess.

Basilika Fönster

Odla basilika i ett DWC system, gärna i ett fönster under sommaren.

Persilja

Underskattad ört som fungerar till det mesta. Personligen gillar jag storbladig italiensk bäst. Nackdelen med den är att den tar lång tid på sig att bli etablerad, men när den väl är stor kan du njuta av den länge. Tiden för etablering och grobarheten gör att jag föredrar att så den direkt i lecakulor (eventuellt med lite kokos) i antingen ett ebb och flod alternativt en fönsterodling. Har jag redan en etablerad planta så kan det vara en bra idé att ta en stickling och sätta ner i ett nytt system. DWC går också fint men personligen gillar jag bättre att ha mer snabbväxande grönsaker i dessa.

Från frö till skörd: 8-10 veckor.
Går inte lätt i blom och smaken är bibehållen länge. Behöver mycket ljus för att utveckla kraftigare grenar med mer smak.

Mynta

Kommer i många utförande, smaka dig fram för att hitta den du tycker bäst om. Både grönmynta och pepparmynta är trevliga. Har ett invasivt växtsätt och sprider sig lätt genom utlöpare. Att den sprider sig lätt kan man vända till en fördel och ha en lite större kruka vilket gör att du får mycket mynta, men inte för mycket. Mynta i ebb och flod tycker jag fungerar väldigt bra då den är lätt att kontrollera men ändå tillåts sprida sig lite.

Frön frö till skörd: 8-10 veckor.
Är långsam som persilja i starten och behöver också mycket ljus för att bladen ska bli så stora som utomhus i sol. När den väl är etablerad så håller den sig bra i kvalitén. Kan vara bra att plantera om och dela på rotsystemet efter ett par år. Lätt att ta sticklingar, helst om du kommer åt rotutlöparna. Jag har satt 3 plantor i listan detta då jag inte äter mynta i samma utsträckning som andra örter.

Mynta aquaponics

Mynta i ett aquaponicssystem med LED belysning som har lite mer rött och blått i sig.

Koriander

Många tycker det är svårt att odla koriander och jag tror det beror på att den relativt lätt går i blom. Om den tillåts torka ut i ett soligt läge så kommer den bli stressad och börja sätta blommor. Många skadedjur är dessutom rätt så förtjust i den vilket inte gör den mindre stressad precis. Oavsett om du gör rätt så är livslängden kortare och du kommer behöva sätta många plantor och så nytt ofta för en jämn tillgång. I USA kallar man bladen för ”cilantro” och fröerna för ”coriander”. Du kan alltså låta din koriander gå i blom och spara fröerna så slipper du köpa dem i affären.

Fungerar bra i de flesta typer av system. Den tar inte mycket plats så du kan med fördel plantera dem tätt utan att det påverkar negativt. Du skulle t.ex kunna ha ett DWC med fler hål eller sätta dem tätt i en kruka i en fönsterodling. För det mesta så sätter jag dem i en fönsterodling, ofta genom att så direkt vilket gör att de etablerar sig bra utan att blir stressade över flytten.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.
Gror relativt snabbt och växer bra. Är känslig för brända toppar just för att den växer så snabbt (misstänker jag). Går att förebygga genom att se till att det är bra luftcirkulation omkring bladen. Du behöver åminstone 6 plantor för att du ska bli någorlunda självförsörjande, gärna mer. Så kontinuerligt för jämn tillgång.

Ruccola

Det är många som har svårt för ruccola inomhus i hydroponiska system. Jag tror detta beror på att de försöker så den DWC system med stenull eller liknande. Fröerna är väldigt små vilket gör att de lätt torkar ut och inte får sättas för djupt. Lämpligast är att odla dem i DWC eller i fönsterodling, gärna med lite kokos på ytan vilket gör att fröerna inte torkar ut så lätt och inte trillar ner mellan lecakulorna. Du kan så dem i små kluster relativt rätt så att det blir små buskar av dem, alternativt så bredsår du dem. Att så dem i rotningskuber först går men är inte lika effektivt.

Från frö till skörd: 5-7 veckor.
Är lite känsliga i starten men sedan väldigt härdiga. Så kontinuerligt för ett jämn och fin skörd, går i blom relativt sent. Bladen är inte så stora så du behöver många plantor för att känna att du kan plocka när du vill. Ljusmässigt så är de inte så känsliga och klarar sig även med lite mindre belysning.

Sallat

Sallat Dwc

Är väldigt lätt att lyckas med. Gillar svalare klimat så försök placera plantorna så svalt som möjligt för bästa resultat. Då blir de mer kompakta och inte så sladdriga. Om du inte har en sval plats så får du kompensera med mer ljus. Ett vanligt problem är att bladen sticker iväg och blir väldigt svaga, detta är för att plantan vuxit för fort och söker efter ljus. De går fortfarande att äta men håller inte lika bra. Fungerar utan tvekan bäst i DWC då sallat växer snabbt och inte har stora näringsbehov. Odla den som du odlar basilika. Det finns en uppsjö av sorter. Vill du ta lite blad hela tiden så välj en plocksallat. Amerikansk brunsallat är billig och lätt att lyckas med.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.
Du kan plocka blad i omgångar utan problem men behöver så om med jämna mellanrum då bladen blir beska och trista när de börjar tänka på blomning.

Mangold

Mangold inomhus

Ett lättare alternativ till basilika som lättare går i blom. Kommer i många olika färger (och smaker) där du kan använda både stjälkarna och bladen. Är inte speciellt god att äta rå även om vissa sorter smaker bättre än andra. Förslagsvis så sår du en mix så får du testa fram vilket variant du tycker bäst om. Kan bli väldigt stora och du kan välja när du vill skörda bladen. Lättodlad grönsak som växer snabbt och ger härlig färg. Fungerar i de flesta hydropniska system. Personligen sår jag den gärna i rotningskuber och planterar sedan ut det i ett DWC. Sen är det bara att plocka något blad av varje planta så kommer den igen lätt. Samma princip kan du göra med grön- och svartkål. Optimalt är om du har två system i olika faser för en jämn tillgång.

Från frö till skörd: 6-8 veckor.
Växer snabbt och när du skördar beror på hur stora blad du vill ha. Trivs ljust men klarar sig även med lite mindre ljus. Fröna är stora, så max 2 frön ber rotningkub där du tar bort den ena sticklingen om det kommer upp två.

Så för den setupen jag har där hemma tänker jag.

  • Basilika – 1 DWC
  • Persilja – 3 krukor i en fönsterodling
  • Mynta – 1 Större odlingslåda med ebb och flod (aquaponics)
  • Koriander – 2 amplar (IKEA) fönsterodling
  • Ruccola – 1 ampel (IKEA) fönsterodling
  • Sallat – 2 DWC
  • Mangold – 2 DWC

Totalt 5 DWC, 1 ebb/flod och två fönsterodlingar med tre ”krukor” vardera.

Direkså

Du kan ofta direktså direkt i en fönsterodling med leca, krasse på bilden.

Hur mycket plats krävs?

En vanligt DWC system brukar vara runt 20 x 30cm. I ett sådant får du plats med cirka 6 basilikaplantor eller 6 stycken mangold. Det får plats mellan 4-6 sallatsplantor beroende på deras växtsätt (upprätt eller inte). Att sätta plantorna för tight begränsar ljusmängden vilket leder till att vissa blir större än andra. I den setup som jag specificerat ovan så behövs 5 DWC system i den storleken vilket motsvarar en yta på cirka 100 x 150cm. Den här ytan behöver dock inte vara horisontal utan du kan med fördel sätta in DWC i ett hyllsystem med lite bredare djup.

Fönsterodlingarna tar väldigt lite plats då de hänger i fönstren så utrymmesmässigt är de inget hinder. En svårighet med fönsterodling (helst under vintern) är ljuset och det kan vara utmanande att få det att fungera optimalt. Oftast är mängden ljus för liten och det är svårt att få det riktat tillräckligt bra mot krukorna. Själv använder jag ljusskenor med starka spotlight som funkar ok, men inte riktigt lika bra som lysrören till DWC systemen. En fördel med fönsterodlingar jämfört med flera DWC är att du bara har en vattentank som du behöver kontrollera istället för flera. Detta snabbar på skötsel och vill du så kan du alltid använda den undre vattentanken som ett DWC. 

Hur mycket ljus behövs?

Missa inte fortsättningen där vi pratar om hur mycket ljus du kommer behöva till de olika växterna. Till artikeln.

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar