
Odla på balkong och uteplats
Har du en balkong eller uteplats så är det bästa du kan göra är att odla någonting på den, gärna något ätbart annars blommor för de som pollinerar.
Sommartid är odlingstid
Idag är det första dagen på min semester och jag har äntligen lite tid att skriva om min egen hemmaodling. Sommaren är väldigt tacksam i det att allting växer så mycket lättare, helst om det är varmt och soligt. Nackdelen är att jag trots diverse självbevattningssystem måste springa och fylla på hela tiden!
Rain gutter grow system (RGGS)
Nytt för i år är att jag testar ett rain gutter grow system som helt enkelt är en stupränna som sitter fast i lite trä. Hinkarna har ett hål i botten med nätkruka och allt fylls med valfritt medium som man sedan planterar i. Här kör jag lite mer fruktsättande saker såsom tomater, paprika och squash. Än så länge har det funkat fint. Vill man ha automatisk påfyllning så kan man enkelt fixa detta med en flottör, men det har inte blivit av än.
Paprika och tomater växer rännan som är fylld med näringsrikt vatten. Funkar även fint med airpots om man använder en bit kapilärmatta.
Squash som är på gång i mitt RGGS.
Passiva DWC system
Förra året började jag experimentera passiva DWC-system eller Krakty metoden. I år har jag utökat lite och testat odla lite annat än sallad. Resultatet har varierat och i de fall där det inte har funkat så är det för att jag har gjort ett komplett vattenbyte. Det verkar som att växerna klarar hyffsat kassa förhållande så länge de har fått möjlighet att anpassa sig till det. I de fall där jag bytt ut hela miljön så har det resulterat i direkt kollaps. Jag misstänker att detta beror på att mikroberna som får det att funka försvinner helt. Mitt tips är att inte byta helt om det inte redan skitit sig utan att fortsätta och justera långsamt. Under sommaren kommer växterna dricka så mycket vatten att du ändå "börjar från noll" ändå.
Ett par amplar
Allt är inte hydro utan jag kör även en del i jord, t.ex i mina amplar där jag odlar körsbärstomater och favoriten från förra året "nattblomster" som doftar Hubba bubba när solen gått ner. Jag har blandat ut jorden med Swell gel som håller vattnet bättre, men tomaterna är riktigt törstiga så det hjälper bara lite.
Törstiga körsbärstomater och Hubba bubba doftande "Nattblomster".
Bär och basilika
Bara för att det är sommar så tar inte inomhussäsongen helt slut. I år försökte jag köra med Smultron och Jordgubbar i min Ikea windowfarm. Det har funkat sådär. Bär överlag är inte helt lätt, framförallt för att du måste springa och pollinera om det ska bli något inomhus, iaf me de sorter jag har. De jordgubbar jag har fått har med andra ord varit rätt ynkliga och det har blivit mer blommor än bär. Smaken är det dock inget fel på vare sig för smultronen eller jordgubbarna. Vi får se hur länge jag kör på, lamporna gör inte mycket nytta när det är så stort bladverk. I min andra testade att jag köra chili vilket går helt okej men utdelningen blir för liten i förhållande till mängden energi. Chili behöver vara i större krukor.
Jag kör med tre sorters basilika (vanlig, citron och vanilj) i en IKEA låda där syrestenen kör igång när vi inte är hemma. De dricker enormt mycket och jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att de började sloka för allt vatten var slut. Väldigt tacksamt system som inte tar mycket plats och som ger mycket utdelning. Jag testade att göra pesto på citronbasilika vilket var minst lika gott som på vanlig basilika. Det går dock åt enorma mängder så odla mycket!
Tre sorters basilika i DWC.
Dryga skadedjur
Jag har varit relativt befriad från skadedjur på balkongen förutom en sallad som lyckades få precis allting, stackare. Inomhus har det dock varit värre. Jag har kämpat mot en thrips invasion som inte vill ge med sig. Thrips är riktigt dryga för du kan knappt se dem med blotta ögat om du inte får ut dem på ett vitt underlag. Du känner igen dem på att bladen blir papperstunna och transparenta med små svarta prickar (prickarna är thripsens avföring). De sprider sig väldigt fort och är enligt min mening svårare än spider mites (förra årets fiende nr 1).
Jag var dum nog att flytta en infekterad planta till en annan växtplats vilket resulterade i en stor förlorad skörd. På tal om vad man inte ska göra så fick jag frågan på vår Facebook kanal hur man ska behandla. Följande svarade jag då:
Hur blir man av med Thrips
Det är svårt i det att de är så jäkla små så när de väl har fått fäste så är det väldigt svårt att få bort dem om du inte tar bort och sterilserar allt vilket inne är speciellt kul. För sallad och sånt jag äter brukar jag plocka bort bladen som blivit påverkade sen skakar jag bladen och eller sköljer. När man skakar växten så trillar de flesta av och gör du det på en ljus yta är det bara att trycka till dem. För mer fruktsättande större växter så funkar det mesta som funkar för andra större skadedjur såsom Spider Mites. Det finns även speciella rovkvalster, men det vill jag inte sätta ut i lägenheten. Överlag så handlar det om att reglera mängden, du blir sällan av med det helt tyvärr. Glömmer du bort några växter i ett par veckor kan det vara kört tyvärr. Undvik över allt annat också att flytta på växter. En infekterad planta sprider sig lätt till dina fina opåverkade.
Slutligen
Jag hoppas på en riklig tomatskörd i år och väldoftande nattblomster! Jag kommer dessutom mer eller mindre försöka isolera vissa platser inomhus för att undvika ytterligare spridning av dessa jäkla thrips! Har du aldrig odlat tidigare så är det aldrig för sent att börja, helst inte om du kör med hydro. Plantera sallad i vatten och skörda 6 veckor senare! Ha en riktigt skön odlingssommar!