Meny

Hemmaodlat

Sticklingar

Grönsaker för nybörjare

Grönsaker för nybörjare

En lista med tre vanliga grönsaker som är lätta för nybörjare att komma igång med. Perfekt för dig som vill börja odla hemma.

Odla sallad hemma

Odla sallad hemma

Bli självförsörjande på sallad genom vår enkla steg för steg guide. Plocka färsk sallad året om oavsett hur du bor.

En kort guide med tips kring vad du kan tänka på när du tar sticklingar från en planta.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Det finns situationer när det är betydligt smidare att ta en stickling från en moderplanta än att så frön frö. Exempelvis när du vill få rätt mynta eller vill tjuvstarta en rosmarinplanta. När du tar en en stickling så får du mer eller mindre en exakt kopia. Ny forskning har visat att de inte är 100% lika trots allt, men för dig som odlar kommer du troligen inte märka någon skillnad. När du tar en stickling så vill du att stjälken på sticklingen utvecklar rötter så snabbt som möjligt. Detta för att kunna försörja vatten och näringsbehoven till bladen. Du vill därför inte ha ett alldeles för stort bladverk på dina sticklingar utan ett par stycken räcker gott och väl.

Instruktioner hur du tar en stickling

För att du ska kunna ta en stickling så behöver du en vass och ren sax. En del som vill vara väldigt noga använder sterila skalpeller, men jag kan tycka att det är lite overkill. När du klipper så vill du ta ett nytt skott som inte har för stora blad och inga näringsbrister. Din stickling ska inte ha några blommor på sig och inte vara angripen av skadedjur eller någon sjukdom. Om du verkligen har en planta som är extremt angripen så kan ett sätt att rädda dess gener vara att ta just en stickling. Tänk bara på att spraya plantan med något preparat så du inte får med dig skadedjuren på sticklingen. Då kommer den sannolikt inte klara sig.

Stickling01
Börja med att toppa en stickling från din moderplanta med en vass sax.

När du “toppat” din planta och fått en fin och frisk stickling så kan du börja med att ta bort överflödiga blad tills du har ett par stycken kvar. Lagom längd på en stickling från en kryddväxt är cirka 5cm. Lättast är nu att sätta sticklingen i en fuktad rotningskub i ett propageringshus. Du vill sticka ner stjälken åtminstone 1cm så att den står stadigt och stjälken får en bra kontaktyta mot rotningskuben.

Stickling02
Tryck försiktigt ner din stickling i en fuktad rotningskub.

Rotningskuberna har en bra ratio mellan syre och fukt vilket underlättar rotsättning. Du kan sätta dem under en svag lysrörsbelysning, men använd gärna plastlocket på propageringshuset för att minska dunstning. Se nu till att dina sticklingar håller sig fuktiga både i rotzonen och gärna runt bladen. Är det väldigt torrt så kan du spraya med en flaska. Om du inte vill använda rotningskuber så kan du med en del sticklingar sätta dem i ett glas med vatten. Tar du många så blir detta rätt så snabbt opraktiskt plus att du får algtillväxt i glaset. Ett annat alternativ är att sätta dem i kokos eller såjord blandat med perlit. Se till att substratet inte torkar ut bara.

Stickling03
Placera din stickling i exempelvis ett glas med lite vatten och täck för med ett lock för att minska dunstning.

Beroende på vad du tar för stickling så kommer du se olika framgång. För det mesta så brukar du se rothår komma fram inom 1 vecka. Alla växter lämpar sig dock inte att ta sticklingar från utan det är främst de med lite kraftigare stjälkar som brukar ta sig. Är det en något som växer snabbt från frö så är det oftast lättare att fröså dessa än att ta sticklingar. Ta därför lite fler sticklingar än du behöver. Skulle du ha tur och de flesta tar sig så kan du alltid ge bort några stycken.

Knep för svåra sticklingar

För att skynda på rotbildningen så finns det rotningshormoner att köpa. Dessa kommer oftast som en gel som du doppar änden av stjälken i. De kan även innehålla en del micronäringsämnen och svamphämmande preparat. Om du märker att du har svårt att få dina sticklingar att utveckla rötter så kan det vara värt att testa ett färdigt preparat. Produkter som naturligt innehåller tillväxthormoner kommer från havet där knöltång är bland de vanligare. Att doppa sticklingar i detta kan ha en liknande positiv effekt. Om du dessutom råkar ha lite trichoderma hemma så kan en applikation av detta främja tillväxten ytterligare och skydda mot patogener.  

 Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar