Meny

Hemmaodlat

Vad är fotosyntes?

Fotosyntesen - Del 1

Fotosyntesen - Del 1

Fotosyntesen är en fantastisk process som sker varje dag och utan den hade vi inte funnits. Lär dig mer om fotosyntesen i den här första av två delar.

Fotosyntesen - Del II

Fotosyntesen - Del II

I den här avslutande delen går vi in i detalj hur ljusreaktionerna och calvincykeln tillsammans producerar glukos för att bygga växten.

Nytt från bloggen

I den här artikeln försöker vi på ett enkelt sätt svara på frågan "Vad är fotosyntes". Har du några frågor ställ dem gärna i kommentarsfältet.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Anledningen till att vi och alla andra du känner vandrar på denna jord har du växterna att tacka för. Det var nämligen deras fotosyntesering som väldigt långsamt började fylla atmosfären med det syre vi andas idag (21% syre, 78% kväve, resten ädelgaser). De gjorde dock inte detta för att vara snälla mot oss utan för att producera mat åt sig själva. Just att växter kan producera sig egen mat är en av de största skillnaderna mellan växt och djurriket. Allt annat levande behöver livnära sig på det som andra producerar. De som själva producerar sin egen mat (främst växter) kallas för autotrofer, medan vi som äter upp maten kallas för heterotrofer. Hur går det då till när växter producerar sig egen mat och vad är det egentligen de ”äter”?

Hur växter fångar in ljuset

Som du kanske har gissat så har det med ljuset att göra. Oavsett om ljuset kommer från ett lysrör eller från solen så kan växter ta till vara på det. Om du zoomar in riktigt nära på ett blad, så nära att du kommer ner på cellnivå så kommer du se att cellerna är fyllda med små gröna prickar. Dessa prickar kallas för kloroplaster. Zoomar vi in ännu mer så kommer vi se att inuti kloroplasterna finns det membran som har fått det enkla namnet tylakoider. Det som gör dessa membran intressanta är att de innehåller de pigment som fångar in ljuset och som påbörjar fotosyntesen.

Dessa pigment agerar som små antenner och reagerar på olika våglängder hos ljuset. Det som ger bladen dess gröna färg är två pigment som heter klorofyll A och klorofyll B. Just den gröna färgen är intressant och forskare vet inte exakt varför just de flesta växter blev gröna. Det vi dock vet är att växter tar upp minst gul/grönt ljus och mer av röd/blått. Detta innebär att mycket av det gul/gröna ljuset reflekteras bort.  Det finns även andra pigment såsom Karotenoider som är gul/röda till färgen och som fångar det som klorofyllet inte tar. På hösten försvinner klorofyllet från bladen först och det är därför bladen skiftar färg. Utan att bli alltför detaljerad så kan man säga att ljuset innehåller energi (olika mängd utifrån våglängd) som pigmenten som finns inuti cellerna kan absorbera för att starta fotosyntesen.

Byggstenar för maten

Det krävs dock lite mer än ljus för att fotosyntesen ska ske och maten ställs fram på bordet. Förutom energin från solen så behöver växterna koldioxid och vatten. Vatten tar främst upp genom rötterna, det består av syre och väte och för växternas del så är det vätet som är intressant. Vid fotosyntesen så delas vattenmolekyler där vätedelen används för att få fram maten och där syret blir en restprodukt som vi är evigt tacksamma för! Koldioxid är en gas som finns i små mängder i atmosfären och som växterna tar in genom små öppningar på undersidan av bladen som kallas ”stomata”. Kolet ”fixeras” genom en rad avancerade processer inuti kloroplasterna och slutprodukten är glukos. Glukos är en form av socker som är växternas näringskälla och som används för att producera alltifrån tjocka stammar till saftiga frukter.

Så för att sammanfatta lite förenklat. Pigment i bladen fångar ”energi” från ljuset som används för att dela vattenmolekyler, där vätedelen används och syredelen är en restprodukt. Koldioxid tas in genom öppningar på undersidan av bladen där ”energin” från vätet och ljuset fixerar kolet till glukos som växterna använder för att äta sig mätta. Svårt att förenkla hur mycket som helst då processen är avancerad! Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar