Meny

Hemmaodlat

Odla sallad hemma

Odla sallad hemma

Bli självförsörjande på sallad genom vår enkla steg för steg guide. Plocka färsk sallad året om oavsett hur du bor.

Varför ska jag odla hydroponiskt istället för med jord?

Varför ska jag odla hydroponiskt istället för med jord?

Vi går igenom för- och nackdelar med hydroponisk odling jämfört med odling i jord. När är det bra att använda vad?

Nytt från bloggen

Vad är hydroponisk odling?

Hydroponics eller hydroponisk odling är inget nytt, man tror t.ex att de hängande trädgårdarna i Babylon var hydroponiska. Hydro betyder vatten och ponic är grekiskt och betyder arbeta, alltså arbetande vatten.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Men det krävs mer än vatten för att få hemmaodlade grönsaker. Förenklat behövs även näring, ljus och syre för att få det du odlar att trivas. Ett ekosystem är ett slutet system där du inte behöver tillsätta något för att det ska fungera, det är självförsörjande.

Hydroponisk odling med Harvy

Jordens natur har mängder av fantastiska ekosystem där allting har en funktion, det är därför det är så farligt att tillsätta främmande djur och växter i ett fungerande ekosystem. Ett grönsaksland är inte ett självförsörjande ekosystem.Det kommer troligen inte dö några djur på din lilla plätt som bryts ner av jorden och blir till näring för grönsakslandet, utan du måste tillsätta (gödsla) näring till din plätt. Samma sak är det när du odlar basilika i ditt köksfönster i en liten kruka. Till slut kommer näringen ta slut, bladen kommer börja blekna, tillväxten stannar upp och till slut så dör den.

Jorden är alltså inget annat än ett medium, precis som vatten och sten är. Dina plantor bryr sig alltså inte om VAD de växer i så länge de får sina behov tillgodosatta. Ett ypperligt exempel på detta rosorna som vi planterade om från jord till en mix av kokos och lecakulor, de har blommat väldigt fint hela sommaren. 

Jag har inga gröna fingrar

För många är det väldigt svårt att komma igång med odling, helst om man gör det i jord. Hur ofta måste man tillsätta näring, hur mycket ska jag vattna, hur ofta ska jag vattna, ska den stå i direkt solljus, behöver jag plantera om… Frågorna är oändliga och för många blir det för många faktorer att hålla reda på vilket leder till *gasp* döda växter! Detta betyder inte att du inte att du har svarta fingrar utan på att det är svårt. Det är ett svårt ämne och det vill vi komma ifrån.

Jag har ingen plats

Har du en stor trädgård så är plats inte ditt största problem, iaf inte på sommaren, men bor liksom många andra i lägenhet, och dessutom med ingen balkong blir utrymmet ett problem. Det vi försöker göra är att hitta smarta lösningar för dig som bor trångt, men som ändå vill kunna njuta av hemmaodlade grönsaker året om. 

Hydroponisk odling är lösningen

Det smarta med hydroponisk odling är att den tillåter dig att odla mycket på liten yta vilket är underbart för de som bor i en etta mitt i stan, men även för alla andra också förstås. Här kan du se hur du kan odla sallad inomhus på liten yta.

 

Exempel på hydroponisk odling inne och ute.

Vad vill du odla?

Det är nästan lättare att börja med att tänka ut vad man vill odla än vilket system man bör införskaffa då det första styr det andra. Vissa sorter lämpar sig bättre för en typ av hydroponisk odling medan andra sorter gör det inte. Vi brukar säga att du ska odla med munnen. Alltså odla det du äter mycket av och helst det som är dyrt. Vissa växter är också lite svårare än andra men följer du bara våra instruktioner så kommer det gå bra. 

Enkla sorter att odla direkt i vatten

  • Alla sorters sallad. Gärna sorter av leaf typ då det är enklast att plocka. 
  • Örter av bladtyp såsom basilika, persilja, dill och koriander. Timjan och Rosmarin gör sig bättre i andra system.

Det går absolut att odla i stort sätt vad som helst i vatten men poängen är att välja växter som du förbrukar oftare i dessa system så att du enkelt kan byta ut dem med tiden. Stammen på salladen kommer t.ex att växa sig tjockare och längre med tiden och behöva bytas ut helt till slut.
Sorter som gör sig bättre i ett fast medium såsom leca kulor

  • De flesta fruktsättande växter såsom tomater, chilli och jordgubbar. 
  • Mer grövre örter såsom rosmarin och timjan. 
  • Blommor av olika slag. 

Läs gärna den här guiden om hur du väljer rätt odlingssystem.

Vad som inte är så lämpligt att ge sig på

  • Sådant som tar stor plats och som du hittar billigt i butiken, t.ex vitkål. 
  • Rotfrukter, ja allt som växer under jorden. 
  • Grönsaker som växer väldigt långsamt eller som du inte tycker om. 

Du kommer alltså fortfarande vara tvungen att handla rotfrukter och äpplen men du kan bli självförsörjande på sallad, örter och även jordgubbar om du känner för det. Nu kanske det låter lite tråkigt men vänta bara tills du har smakat citronbasilika med din egen favoritsalladssort (ja det finns mer än isbergssallad), eller du har gjort din egen pesto.

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar