Meny

Hemmaodlat

Hur mycket näring behöver växterna?

Hur mycket näring behöver växterna?

Växters behov av näring skiljer sig mellan arter och ålder. En kort guide som reder ut begreppen.

Vad är hydroponisk odling?

Vad är hydroponisk odling?

Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.

Nytt från bloggen

Välj rätt växtnäring till din odling

Att välja rätt växtnäring kan vara svårt, vi redan ut vilka olika typer som finns och vad du behöver tänka på.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Inom hydroponisk odling är det vanligare att prata om näring då vi utgår ifrån ett medium som i stort sett inte har någon alls. För många är det med ”gödsling” något avancerat och det kan vara svårt att veta vad och hur mycket man ska tillsätta. Mitt första minne av gödsling var när jag köpte citrusnäring till ett citrusträd på balkongen, en flaska som har hängt med i några år nu. Men om vi tar det från början, varför behövs näring egentligen?

Växter behöver näring för att kunna utföra specifika funktioner, ett exmpel på detta kan vara att öppna och stänga stomatan som reglerar gasutbytet (CO2 – O2). Näringen är ofta i form av mineraler man även humussyror och vitaminer tas upp i viss mängd.  En av fördelarna med hydroponisk odling är att vi kan mäta mängder salter (mineraler) i vår vattenlösning och enkelt justera, det går även i jord men är svårare.

Kretsloppet

Det är viktigt att ta hänsyn till kretsloppet när man väljer vilken växtnäring man skall tillsätta. Det absolut bästa är om du kan få näringen från platsen där du odlar så att du hela tiden kan ersätta det du tar ifrån. Staden som koncept är ett bra exempel på en plats som konsumerar väldigt mycket utan att ge någonting tillbaka. Även många jordbruk är ohållbara i längden då det gödslar med mineraler väldigt hårt för att sedan forsla bort all näring (grödan). Naturen är anpassad för kretsloppet och det bästa du kan göra som odlare är att anpassa dig till det.

Hydroponisk näring mot "vanlig"

En viktig detalj att tänka på är att hydroponisk näring ofta kommer i två- eller treparts näring. Detta är för att hydroponisk näring innehåller betydligt fler spårämnen än "vanlig" näring avsedd för jord. Du kan dock använda hydroponisk näring i jord, använd halva styrkan bara. 

Mineral eller organisk form

Det finns två huvudtyper av näring som vi kan tillsätta i hydroponiska system eller jorden. Det är antingen mineralbaserad näring eller organisk näring. Skillnaden mellan dessa två är att den senare kommer kräva någon typ av mineralisering (nedbrytning).

 Är det bättre att använda koskit från ett djur som får antibiotika därför att det behandlas illa än att använda mineraler från gruvor?

Detta sköts av mikroorganismer som i sin ämnesomsättning bryter ner organiskt material till mindre beståndsdelar och på så vis frisläpper mineraler till växterna. Detta är en process som kräver syre (aerob). Tar vi bort syret så bryts materialet inte ner. Ett exempel på detta är torv i sumpmarker som packas istället för att brytas ner till humus (organiska molekyler av svagt sur karaktär i variende storlek). 

Organisk form

För hydroponiska system så utgår många tillverkare från molass som utvinns från sockerrör eller sockerbetor. Molass är en kombination av olika sockerarter och innehåller mycket energi och mineraler såsom järn, kalcium, magnesium. Även knöltång (ascophyllum nodosum) är populärt då det innehåller en rad olika mineraler. Dessa används ofta med humussyror som hjälper till i upptagandet av mineraler. Om du inte odlar dina egna sockerbetor så är det omöjligt att avgöra hur de i sin tur har framställts och hur den jorden berikas. Knöltång är dock väldigt tacksamt då det växer ut som plocksallat efter man skördat.

Fördelar

 • Näringen kan komma från hållbara källor
 • Inte samma risk för saltuppbyggnad

Nackdelar

 • Behöver brytas ner för att vara tillgängligt
 • Fungerar inte med alla hydroponiska system

Akvaponik

Är att ta den organiska hydroponiken ett steg längre genom att tillsätta fiskar. Inte helt olikt det man gör när man gödslar med koskit. Fiskarnas avföring räcker dock sällan hela vägen och du måste ofta tillsätta någon form av kalium och järn. Detta är ofta i en mineralform.

Fördelar

 • Fiskarna står för största mängden näring
 • Bra system är väldigt stabilt

Nackdelar

 • Tröskel för att komma igång
 • Behöver fortfarande tillsätta vissa mineraler

Mineralform

Mineraler som är utvunna ur gruvor är tillgängliga direkt för växterna och kräver ingen vidare nedbrytning. Detta är väldigt praktiskt då vi inte behöver oroa oss över att det ska uppstå näringsbrister pga dålig nedbrytning eller att lösningen ska bli dålig. Den stora nackdelen är utvinna mineraler ur gruvor är inte hållbart, ta t.ex fosfor vars reserver i jorden kommer att ta slut förr eller senare. Då återstår bara det organiska alternativet med avföring för djur, t.ex från fladdermöss (guano).

Fördelar

 • Näringen tillgänglig direkt

Nackdelar

 • Utvinns ur ändliga resurser
 • Salter kan byggas upp

Vad är ekologiskt?

Vad som är ekologiskt beror på vem du frågar. Olika länder har olika märkningar och regler som omfattar mer eller mindre mycket. Personligen tycker jag man måste se till helheten. Även om du använder mineraler till viss del så kan du vara noga med att kompostera allting som blir över och på så vis berika jorden, desto mindre som slängs desto bättre.  Är det bättre att använda koskit från ett djur som får antibiotika därför att det behandlas illa än att använda mineraler från gruvor? Svåra frågor som troligen inte har ett enkelt svar. Det som först måste ske är en kraftig minskning av svinnet. Mat är en demokratisk rättighet och ingen ska behöva svälta för att det passar politiska system och marknadsekonomiska kraft. Det är främst genom förståelse kring hur mat produceras, något man lättast får genom att faktiskt odla som hållbarheten kommer att öka och diskussionerna bli mer nyanserade. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar