Meny

Hemmaodlat

Hur mycket näring behöver växterna?

Hur mycket näring behöver växterna?

Växters behov av näring skiljer sig mellan arter och ålder. En kort guide som reder ut begreppen.

Näringsbrister hos växter

Näringsbrister hos växter

Är dina blad gula och tillväxten har stannat upp? Då kan du mycket väl ha en näringsbrist. Vi går igenom de vanligaste och hur du kan känna igen dem.

Välja flytande växtnäring

Som begynnande odlare så är växtnäring ett viktigt ämne och det finns en uppsjö av växtnäringar att välja mellan. Vi hjälper dig i djungeln!

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

En av anledningarna till detta är att tillverkarna försöker ta höjd för vilken typ av odling du praktiserar. Odlar du hydroponiskt (utan jord) så behöver de anpassa näringen för detta, och odlar du i jord så ser näringen annorlunda ut. I vissa fall går tas näringen fram utifrån vad du odlar. Det finns t.ex specifik näring för rosor, chili och citrusväxter. Det är därför lätt att bli förvirrad kring vad man ska välja.

Organisk och mineralbaserad

Det går att dela in näringslösningar i organiska och mineralbaserade lösningar på en eller flera flaskor.Organiska näringslösningar är näring som kommer från djur och växtriket och klassificeras ofta som ekologiska. Förenklat så är näringen som finns i dessa lösningar är ofta bundna i organiska kolkedjor och behöver brytas ner ytterligare för att bli tillgängliga. Det går att se på det som en flytande delvis nedbryten kompost som kommer ge en del näring direkt och en del kommer släppas över tid. För att detta ska fungera så krävs mikroorganismer, och för att de ska kunna överleva så behövs syre och en yta som de kan vistats på. Odlar du i jord/kokos eller annat jordliknande medium så är det inget du behöver tänka på direkt. Mikroorganismerna kolonosierar relativt lätt dessa medium och börjar bryta ner näringen till joner som växternas rötter tar upp. För dig som odlar hydroponiskt är det dock lite klurigare. För att lära dig mer om hur du ska göra här lätt artikeln ”Ekologisk hydroponisk näring”.

Mineralbaserade näringslösningar eller ”konstgödsel” är näring som är framställd på kemisk väg och som inte kommer från växt och djurriket. Här kan tillverkarna detaljstyra innehållet mer och direkt få fram joner som inte behöver brytas ner först utan som är tillgänliga för upptag direkt. Det krävs alltså ingen vidare nedrytning vilket gör denna typ av näring speciellt bra för hydroponisk odling. Nackdelen är att det är energikrävande att framställa kväve på kemisk väg och en del mineraler såsom fosfor utvinns ur gruvor vilket påverkar miljön negativt. Mängden som används för hobbyodlingar är dock försvinnande liten och inget jag personligen tycker man behöver må dåligt över. Vill man så går det dock att använda helt organiska alternativ, både veganska och animaliska.

En eller flera flaskor

En av fördelarna med hydroponisk näring är det går att använda vattenlöslig fosfor. Problemet med fosfor är att den väldigt lätt binder sig med kalcium. När den gör det så bildas kalciumfosfat som är 95% olösligt. Kalciumet och fosforn fälls då ut i lösningen och är värdelöst för växterna. I en två eller tre parts lösning så tillsätter man därför allt kalcium i första parten och fosforn i andra och eventuellt tredje parten. Det är därför du aldrig ska blanda näring i koncentrerad form och tillsätta kalciumet i första flaskan till din vattentank först.

Men hur funkar det med en parts lösningar då? Blir inte näringen otillgänlig då? Nej därför att en parts lösningar använder sig av lösligt kalciumsulfat vilket hindrar fosforn från att binda sig.

Varför använda flera flaskor?

I många fall räcker det alldeles utmärkt att bara använda en parts lösning, helst om du inte odlar något fruktsättande såsom sallat, rötter och kål. Den enda nackdelen är att du inte kan styra fördelningen mellan NPK på ett enkelt sätt som man ofta vill göra vid blom och fruktfasen. Under denna fas så behöver växterna initialit lite mer fosfor och sedan mer kalium framförallt. Du skulle kunna lösa det med en PK booster också tillsammans med en en part eller tillsätta mer fosfor, kalium separat. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar