
Hur mycket näring behöver växterna?
Växters behov av näring skiljer sig mellan arter och ålder. En kort guide som reder ut begreppen.

Välj rätt växtnäring till din odling
Finns det bra och dålig växtnäring och vad skiljer ekologisk från vanlig? Vi reder ut begreppen kring näringen till växterna.
Växtnäring
En guide i vad du behöver tänka på vid val av växtnäring.
Växtnäring är ett komplicerat ämne. Detta avspeglar sig i alla olika näringslösningar och typer av planteringsjord som finns på marknaden. För att göra saker ännu mer "intressant" så har det i och med hydrokulturen även dykt upp näring som är specifik för hydroponisk odling. Målet med den här artikeln är att försöka reda ut varför det finns så många olika näringslösningar och vad du som konsument ska tänka på inför ditt köp.
17 näringsämnen
Beroende på vem du frågar så kommer de säga att växter behöver alltifrån 16-50 näringsämnen för att växa och må bra, där 17 är det som har störst konsensus. Dessa 17 näringsämnen behöver växter för att fullfölja sin livscykel, utföra specifika funktioner och kan inte ersättas av något annat ämne. Växer kan dock använda fler näringsämnen än dessa 17 för tillväxt, och för vissa kan det vara nödvändigt. Ovanpå denna basnäring så finns det en uppsjö av produkter som innehållandes ämnen som du påstås behöva för att det ska växa bättre, och då har vi inte ens börjat prata om olika substrat. Det är därför inte konstigt om man känner sig lite vilsen när ens blad blir lite gula och man inte förstår varför.
Mest vatten
Det flesta vet att en gurka består till största delen vatten, men faktum är att allting vi odlar består av 80-95% vatten. En vanlig potatis är runt 80% vatten medan en tomat är cirka 95% vatten. Skulle vi torka en grönsak så vattnet försvann så hade vi haft kvar cirka 15% av vikten. Av denna vikt så utgörs nära 90% av väte (H), syre (O) och kol (C) som växten hämtat från vatten och koldioxid. Dessa tre utgör de tre första näringsämnena och lämnar endast 1,5% för de övriga näringsämnena som växten tagit upp. Växter får med andra ord den största delen näring från vattnet och atmosfären.
Även om återstående näringsämnen är i betydligt mindre mängd så är de absolut nödvändiga för att växter ska överleva. I jorden tas dessa näringsämnen (även kallat närsalter) upp genom bergarter som vittrar sönder och organiskt material som bryts ner av olika nedbrytare. Säcken med jord (torv) du köper i affären är berikad med näringsämnen som växterna kan nytta. Se på det som ett stort batteri av näring som växterna kan nyttja under en tid. När batteriet är slut kommer det synas i form av näringsbrister. Det beror dock på hur näringskrävande dina växter är.
Växtnäringen i planteringsjorden fungerar som ett batteri som växterna kan nyttja. Därför kan du vattna med vanligt vatten under en längre tid. Till slut tar dock näringen slut och du behöver ladda batteriet på nytt.
Som komplement till denna säck ger du ofta extra näring, kanske i form av pelleterat gödsel eller nässelvatten som fått stå och gotta till sig. Det är inte speciellt troligt att du har gått och funderat över alla näringsämnen och vilken roll de spelar, och för det mesta behöver du inte tänka på det. Med hydroponisk odling och framförallt akvaponisk odling så blir det dock mer påtagligt. Jorden är relativt förlåtande och förändringar sker mer långsamt. Med hydroponisk odling sker allting snabbt och det är lätt hänt att brister uppenbarar sig snabbare, helst i biologiska system.
Växtnäring
Även om alla växter behöver dessa 17 näringsämnen så kan behovet skilja sig beroende på växtens storlek, kultur och tillväxtfas. Även substratet som växer i spelar stor roll. Det som därmed skiljer växtnäringar åt är fördelningen och koncentrationen mellan de olika näringsämnena. Mest påtagligt blir detta med de primära macroämnena (kväve, fosfor, kalium) som kan skilja sig markant. Dessa skrivs ut väldigt tydligt som tre siffror, exempelvis 5-2-6.
Dessa tre siffror motsvarar i procent näringsmängden av kväve, fosfor och kalium. Tyvärr kan det ibland vara svårt att få reda på exakt allt som en specifik växtnäring innehåller. Detta då tillverkarna inte har krav att skriva ut väldigt små mängder av ett ämne.
Hydroponisk växtnäring mot "vanlig" växtnäring
Det som generellt skiljer en hydroponisk växtnäring från en "vanlig" växtnäring är mängden näringsämnen och förkomsten av kalicum. Eftersom det är klyddigt att blanda kalcium och kalium utan att ämnena reagerar så utesluts ofta kalcium. För det mesta är detta inget problem eftersom det är en planteringsjord som är kalkad som används. Kalken innehåller stora mängder kalcium. Detta tillsammans med kalciumet i kranvattnet gör att du får tillräckliga mängder kalcium även med en vanlig växtnäring. Problem uppstår främst om du försöker använda en vanlig näring i t.ex en vattenodling. Eftersom vattnet inte innehåller alla näringsämnena så kan du få problem med näringsbrister. Olika kulturer är också olika känsliga. Sallat t.ex kräver knappt någoting för att växa och även en tomatplanta kommer ge frukt trots brister. Det är när du försöker odla lite mer krävande kulturer som problemen kan bli uppenbara. Det finns dock "vanliga" näringslösningar som är extra näringsberikade och liknar till sammansättningen de som säljs som hydroponisk näring. Ett exempel på detta är t.ex "chili/tomato focus" som är mer kompletta näringslösningar.
Specifik hydroponisk växtnäring
Du kan även hitta väldigt specifik hydroponisk växtnäring som t.ex näring för odling i kokos i den vegetativa fasen med mjukt vatten. Skillnaderna är ofta rätt små mot de mer generella sammansättningarna, men behöver absolut inte vara fel att använda. Mitt tips är att börja enkelt, följa växternas utveckling och testa något annat om växtnäringen du använder inte fungerar. Alternativet är att använda en tre part hydroponisk växtnäring och göra egna recept, men detta tar tid och kunskap och mycket prövande.
Växtnäring för specifika växter
Du kan hitta växtnäring för citrus, tomat, chili och mycket mer. Poängen med dessa näringar är att de ska vara speciellt utformade för en typ av växt. Innehållsmässigt skiljer de inte jättemycket från en generell näring. Det kan t.ex vara att en tomatnäring har lite mer kalium. De behöver inte fungera dåligt, men inte heller mycket bättre än en generell billigare näring. Vill du ha mer kontroll så är det bättre att skaffa en flerpartsnäring där du kan t.ex öka mängden kalium under blomster och fruktsättning.
Du kan hitta en uppsjö av specialblandningar för specifika växter. Oftast bara små skillnader men en betydligt högre prislapp! En två- eller tre parts näringslösning ger dig större frihet att blanda själv.
För dig som vill ha näringen i jorden ser du samma sak med speciella jordblandningar. Det finns "medelhavsjord" och "citrusjord" för att nämna några. Dessa kostar oftast betydligt mer och kommer inte göra några underverk.
Ekologisk eller inte
En ekologisk näring är biologiskt baserad och innehåller inte konstgödsel (mineralbaserad näring). Detta innebär att växtnäringen inte är lika tillgänglig och behöver brytas ner ytterligare med hjälp av mikroorganismer. Detta gör den svårare att använda i alla typer av hydroponiska system. En del fungerar bättre än andra. Personligen tycker jag bäst om General Organics från General Hydroponics. Läs mer om ekologisk hydrokultur.
Tillsätta växtnäring på bästa sätt
En flaska växtnäring är en sammansättning av olika ämnen som växten behöver. Generellt så behöver växter inga stora kvantiteter, men de vill gärna ha näring ofta. Att vid varje vattning tillsätta mellan 1-2ml/l är en bra utgångspunkt.
Tillsätt lite näring vid varje vattning, cirka 1-2ml/liter.
För dig som odlar hydroponiskt gäller samma princip. Skillnaden är att om du odlar i t.ex ett DWC och hela tiden tillsätter näring så kan du till slut ha byggt upp en obalans i näringen eftersom den aldrig dränerar.
Efter en tid kan du få obalans i dina hydroponiska odlingar. Töm då ut näringslösningen och blanda till ny för att få rätt på balansen.
Olika växter tar upp näringsämnen olika fort så även om din totala näringsmängd är korrekt så kan balansen vara fel. Det bästa du kan göra är att tillsätta näring med måtta, följa växternas utveckling och vid behov byta ut näringslösningen helt. Du behöver inte hälla ut den i vasken utan använd den till dina krukväxter.
Egna blandningar
För den som vill går det även att med pulver blanda till sig egna näringslösingar. Det finns en bra programvara som heter som låter dig mixtra med olika recept. Yara i Sverige har ett bra utbud av olika näringsämnen som du kan beställa. Alternativt så kan hitta mycket på e-bay.
Biologiska blandningar
Akvaponiken bygger på att fiskarna levererar gödsel till mikroorganismerna som frisläpps till växterna. Samma princip kan du göra även med andra organiska produkter såsom vätska från kompost, urin och nässelvatten. Svårigheten ligger i att näringslösningen sällan är balanserad och det är lätt att få brister. Pröva dig fram och dela resultatet med andra.