
Bygg din egen windowfarm (fönsterodling)
Bygg din egen fönsterodling (window farm). Med vår guide kommer du snart ha färska örter året om hemma i köksfönstret.

Vad är hydroponisk odling?
Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.
Vertikala odlingssystem - Bygg på höjden
Att odla på höjden sparar värdefullt utrymme och lämpar sig väldigt bra att göra mot husväggar och i köksfönster.
Du kan odla det mesta på höjden men det är främst mindre växter med ett buskliknande växtsätt som passar sig extra bra, växer såsom tomater och gurka funkar bättre att odla horisontalt.
Typiskt för vertikala odlingar är att det är mediumbaserade (leca, jord, kokos), att stapla DWC lådor på höjden är varken praktiskt eller effektivt. För oss hemmaodlare är den vanligaste varianten av ett vertikalt odlingssystem en fönsterodling (windowfarm). Original DIY varianten bygger på PET-flaskor som är ihopkopplade via en kedja som vatten- och näringslösningen rinner längs, och som pumpas upp via en luft- eller vattenpump. Denna lösning är billig men har en hel del begräsningar. PET flaskan som agerar som kruka är rätt så begränsad i sin storlek och du kommer inte kunna odla speciellt mycket. Själva uppbyggnaden gör också att du inte kan ta loss en specifik flaska vilket gör rengöring och omplacering svårt/omöjligt. Detta betyder inte att fönsterodlingskonceptet är dåligt, utan att det finns utrymme för förbättring. Värt att tänka innan du börjar bygga:
Design
Minigarden modulsystem går att bygga ut och består av olika fack för att sätta växterna i.
Det finns olika typer av design på fönsterodlingar som lämpar sig för olika ändamål. Vi har:
- Hängande krukor (T.ex Windowfarm)
- Hängade odlingstorn/rör (T.ex Zipgrow, pvc rör)
- Modulsystem (T.ex Minigarden)
- Fristående med vattentank och torn (Tower gardens)
Det finns säkert fler varianter men detta täcker det mesta.
Fristående, upphängning
Kommer din fönsterodling hänga från taket? Kolla då så att du inte har dåliga väggar så att de klarar av vikten. Att sätta upp en planka som fördelar vikten kan spara dig mycket huvudvärk. Tro mig, det är inte kul när en hel fönsterodling rasar. En variant kan vara att använda en befintlig möbel och bygga om den tilll fönsterodling, IKEA PS funkar alldeles utmärkt att omvandla till en fönsterodling. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna. Du kan fästa en stolpe i ett betongfundament och låta fästa krukorna på stolpen t.ex. Vill du göra det enkelt för dig så köper du en Tower Garden, dessa kostar dock runt 4000kr styck inkl frakt. Gör det som funkar för dig så länge det inte rasar!
I en "Tower garden" pumpas vattnet upp genom ett odlingstorn där vatten och näring droppar ner.
Det finns även andra varianter såsom zipgrow odlingstorn (Bright Agrotech) och Minigarden växtvägg t.ex Till dessa kommer dock behöva koppla till någon typ av bevattning. I början är det smidigare att försöka komma igång till en enkel peng än att inte börja för att ett färdigt system blir för dyrt.
Rengöring, flexibilitet
Att kunna ta loss de olika delarna är en stor fördel. Det är mycket lättare att kunna diska en kruka i vasken än att försöka stå med en trasa i fönstret. Vi på Hemmaodlat har testat att använda krokodilklämmor som vi fäst i tjock tvinnad tråd. Detta har fungerar förvånatsvärt bra och vi har aldrig haft några problem med att en kruka lossnat. Just denna metod innebär också att du kan placera krukan som du vill i höjdled vilket är praktiskt om en växt blir mycket större än en annan.
Belysning
Ytterligare en fördel med att odla vertikalt är att du kan utnyttja fönster och på så vis få gratis ljus. Inköp och drift av belysning är annars en stor utgift beroende på vad du odlar och desto mer du kan utnyttja fönstret desto bättre. Har du fönster i söderläge som får ordentligt med ljusinsläpp så klarar du dig utan tillskottsbelysning. Vill du odla året om behöver du annars
Estetik / säkerhet
En av de stora utmaningarna är att göra lösningar som både ser snygga ut och som fungerar bra och som dessutom är matsäkra. Att återanvända material eller använda material till ett annat ändamål än tänkt kan skapa snygga lösningar men kolla gärna upp material innan du börjar plantera. För det mesta ska det mycket till innan du får problem med kemikalier som läcker ut i ditt medium och tas upp av växterna, men det skadar aldrig att vara försiktig. Fördelen med just en fönsterodling är att du kan ge fantasin fritt spelrum och skapa snygga och praktiska lösningar. Att jobba med rör är väldigt tacksamt och ett sätt använda dem kan vara att göra ett jordgubbstorn.
Skär ett hål i ett plaströr och värm upp plasten för att skapa en ficka.

En annan variant är att borra hål i ett rör och fylla med t.ex leca kulor eller som här perlit.
Danskarna är ofta bra på design. Här är en artikel om Jakob som har byggt en fönsterodling med hjälp av vanliga lerkrukor. Den tunna upphängningen skapar intrycket av att de svävar i luften.
Vill du ha mer inspiration? Kolla in vår tavla på Pinterest.
Vad för slags pump?
En vattenpump har du för det mesta i tanken vilket innebär att det inte får vara för stor. Du kommer heller inte kunna reglera i något större uträckning hur högt vattnet lyfts utan detta avgörs av pumpen. Skaffa hellre lite starkare och stryp flödet. Fördelen med vattenpumpar är att de är väldigt stabila och när du väl fått det att fungera så fungerar de länge. Alternativet är att lyfta vattnet med hjälp av syre vilket har sina egna utmaningar, läs artikeln om att bygga din egen fönsterodling för exakta instruktioner.
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)