Vikentomater - vårt studiebesök

Vad är hydroponisk odling?
Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.

GMO bra eller dåligt?
Behöver vi GMO för att klara av framtidens matförsörjningen? Vilka är riskerna och finns det någon lösning utan GMO?
För alla oss som älskar tomater är det verkligen en fröjd att få en guidad tur hos Vikentomater. På de 10 000 kvadratmeterna odlas 83 tomatsorter och lite chili längs väggarna.
Just den stora variationen är det som skiljer Vikentomater från andra odlare, en medveten strategi som har inneburit att de hat kunnat nischa sig i en svår bransch. Även steget att sälja direkt till butiken har inneburit ett lyft för verksamheten även om det var kämpigt längs vägen.
Innan vi får komma in tvättar vi händerna i en starkt basisk tvål, detta för att förhindra att sjukdomar från andra tomater ska spridas i växthuset. Just mosaikviruset är det man främst fruktar då spridning av detta kan orsaka stor skada och kostnader för miljoner. Alla som jobbar på Vikentomater får av den anledningen ”nöja” sig med de tomater som odlas på plats. Temperaturen i växthuset är som en varm sommardag fast men en högre luftfuktighet än vi är vana vid, cirka 80%. Upphettning sker med naturgas där koldioxid blir en bra restprodukt som hjälper tomaterna att växa. Detta pumpas ut med jämna mellanrum under plantorna. Varje år bestämmer sig Vikentomater för vad de ska odla och beställer fröer via en leverantör. Dessa propageras sedan i Danmark och Vikentomater tar emot plantorna när de är några veckor gamla och kopplar in dessa i systemet. Vad som är skönt att höra är att allting är GMO fritt även om starka lobbykrafter i Europa gör det svårare att få tag i rätt varianter. Förhoppningsvis är detta en utveckling som kommer stanna av och Vikentomater var väldigt noga med att poängtera att de inte ville ha något med GMO att göra.
Helt GMO-fria tomatplantor.
Naturliga pollinerare
När man går bland tomatrankorna lägger man snart märke till surrandet av humlor. Dessa spelar en avgörande roll i pollinerandet av alla de tusentals tomater som produceras varje år. Under högsäsong packas åtskilliga ton och levereras ut till butiker främst i Skåne men även i Stockholm, kockarna har fått upp ögonen på kvalitén i dessa godbitar från den skånska landsbygden. Att det är humlor och inte bin som pollinerar är helt enkelt därför att bina ignorerar blommorna till fördel för annat.
Humlor pollinerar de tusentals blommor som tomatplantorna sätter.
Även om humlorna avlastar en del är arbetsbördan ändå stor. Tjuvarna ska plockas bort för att inte stjäla växtkraft från fruktsättningen, något som tar en person nästan en hel arbetsvecka för en sektion. Nämnde jag att det är väldigt många plantor! Om luftfuktigheten blir för hög skär de även av en del blad för att inte behöva öka uppvärmningen (torr luft) vilket kostar mer. Då är det billigare att gå och avlöva tomatplantorna, så länge man inte tar allting. Det märks att det är många detaljer kring just tomatodling som är viktiga. T.ex det att de sänker temperaturen kraftigt om natten, ner mot 14-16 grader för att få tomatklasarna att dela sig vilket ger rikare skörd. Genom att hålla ett högt EC (3,5) dämpar de även tillväxten på höjden.
Ett recirkulerande odlingssystem
Tomatplantorna kommer i stenull och planteras sedan i pimpsten i batokrukor (bato buckets). Dessa är kopplade så att överskottsvattnet samlas upp i en tank, men innan det gör det så hettas det upp till över 60 grader för att bli av med patogener. Tidigare dumpade de överskottsvattnet i en damm utanför, något som de lokala bönderna uppskattade men till deras förtret ställde de om sin produktion till recirkulation.
I denna hydroponiska odling växer tomaterna i pimpsten som ångas inför varje skörd.
Denna gröna omställning vann de ett miljöpris för och systemet har än så länge fungerat väldigt bra. Vattnet blandas sedan med näringen som tillsätts separat. Hur ofta de vattnar är en parameter som är viktig då det påverkar tillväxten.
Konsulter och datorer till hjälp
Allting styrs från en dator och är noga övervakat av både personal och konsulter samt labb som gör regelbundna tester på vattnet i krukorna. Allting är verkligen detaljstyrt och det finns specifika metoder att använda sig av för att komma till rätta med eventuella problem. Just temperatur och fuktighet pratar Vikentomater mycket om då de inte använder några bekämpningsmedel alls! Får de en riktig jobbig invasion av spinnkvalster så kan de sträcka sig till att spruta med såpa. I övrigt förlitar de sig på biologisk kontroll med olika rovkvalster. Skulle de få gråmögel justerar de temperaturen istället för att behandla med kemikalier. Detta fungerar endast om man hela tiden ligger steget före och förutser problem och sätter in rätt förebyggande behandling istället för att vänta tills problemen tar över helt.
83 sorters tomater är en utmaning att odla men variation förnöjer!
Inte kravmärkt
När jag frågar om de tycker det är ett problem att de inte är kravmärka så svarar de uppriktigt ja. Jämfört med andra länder, t.ex Holland och Spanien så uppfyller de med råge kraven för ekologisk verksamhet. De berättar att de i 10 år försökt ta reda på vilket sätt ”vilda tomater” är ekologiska men till ingen nytta. Att det finns olika regelverk i olika länder ställer till problem för lokala odlare som Vikentomater som absolut har ett hållbart kretsloppstänkande men där det fallerar på en punkt, näringen. Idag tillsätter Vikentomater mineralbaserad näring vilket kommer från en ändlig resurs, gruvutvinning. Detta medför att de inte kan få kravstämpeln då kravet är att gödning ska vara av biologisk natur, oftast från samma gård. Detta tycker jag är onödigt krångligt då regelverket baserars på en specifik typ av odlingskultur. Vi på Hemmaodlat experimenterar idag med alternativa näringar som är baserade på biologiskt material snarare än mineraler, men att skala upp till den storlek som Vikentomater har känns fortfarande rätt långt borta. Att vi kommer nå dit tror jag är möjligt, men det måste finnas nyanser i diskussionen kring vad som är ”ekologiskt” och vad som inte är det, och framförallt få detta att gälla i alla EU länder. Jag kan mer eller mindre garantera att de ekologiska tomater du köper från Spanien är producerade på ett mindre hållbart sätt än de du hittar på Vikentomater om du ser till hela kedjan.
Vikentomater är en stark förebild över hur grönsaksproduktion borde se ut. De driver sin verksamhet med öppenhet, värme och med fokus på att skapa bästa kvalité för dig som kund. Har du inte redan gjort det så testa deras produkter i en mataffär nära dig, du hittar dem oftast i Ica butiken. De anordnar även många trevliga arrangemang och de säljer även tomater och annat gott i anknytning till växthuset. Kolla in deras hemsida http://www.vikentomater.se för mer information.
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)