Meny

Hemmaodlat

Om Hemmaodlat

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor.

Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel genom Studiefrämjandet och har på två och halvt år vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen. Här är historien om oss, skrivet utifrån mitt perspektiv som studiecirkelledare och ordförande. / Niklas

Hösten 2013 - Hur började egentligen allt?

Det hela började med att jag skulle gå en studiecirkel inom hydroponisk odling för att lära mig mer än det jag lyckats luska ut på egen hand det senaste halvåret. Jag hade ett par odlingar uppe, men suget efter att lära sig mer var högst påtagligt. Tyvärr ställdes denna studiecirkel in, men det fick mig att tänka ”Kan jag inte starta något själv?”. Tanken var fortfarande att lära mig mer, men för att kunna utbyta idéer med andra så var jag först tvungen att sprida det lilla jag kunde.

Sea U

Vår första fönsterodling på SEA-U

Tack vare Studiefrämjandet hade jag lyckats få tag i en kontakt på SEA-U, ett marint kunskapscenter som låg vackert vid hamnen. Efter ett möte med chefen Micke så var vi överens, men de ville gärna vara med första terminen så att vi inte gjorde något underligt. Detta gjorde verkligen inget då jag bara lyckats skrapa ihop 2 andra deltagare vilket gjorde att vi var 5 stycken totalt inklusive mig själv den första ”lektionen”.

Den första tiden på SEA-U

Målet för terminen var att vi skulle bygga en fönsterodling som använde biologisk näring istället för mineralbaserad. Detta för att se hur väl det funkar att köra ”eko” hydroponiskt. Något som inte är jättevanligt precis. Vi hade verkligen tur som hamnade på SEA-U den här första tiden. De gav oss en plattform och ekonomiskt stöd vilket gjorde att vi kunde utvecklas snabbt och lära oss mycket. Vi fick upp vår fönsterodling och det presterade verkligen över förväntan. Här lärde vi oss mycket kring vad som kan gå fel med fönsterodling, lärdomar som vi fortfarande kan referera till idag. Framförallt så var det kul att testa något som inte någon annan gjort tidigare.

Vintern/våren 2014 – Vi växer

Studiecirkel Seau

Nu kände jag mig mer varm i kläderna och vi var inte längre bara fem utan hade vuxit betydligt med både killar och tjejer. Just att få in tjejer har varit svårt vilket är väldigt synd. Jag har hela tiden strävat efter att ha så jämn fördelning som möjligt, men förutom några enstaka gånger så är det oftast fler killar. Det kanske finns något missförstånd att hydroponisk odling skulle vara så mycket mer tekniskt vilket inte är sant. Alla kan odla på det här sättet enkelt.

Vi var fortfarande en grupp vilket ledde till att det i början blev rörigt då jag var tvungen att lära upp de nya samtidigt som jag skulle försöka leda ”veteranerna”. Jag antar att det oftast blir så i början innan man hittat formen. Det tog dock inte många lektioner förrän alla var ikapp och vi kunde köra på som vanligt.

Oppet HusÖppet hus

Den 7 Maj 2014 anordnade vi öppet hus på SEA-U där vi bjöd in allmänheten att komma och titta på vad vi gjorde. Det blev ett väldigt trevligt event där vi visade upp våra odlingssystem och bjöd på mat och dryck. Jag minns fortfarande att Andreas ställde sig och bakade Foccacia klockan ett på natten, det är dedication! Vi hade även lotteri där vi lottade ut fin fina priser från bland annat Evil Chefs. Förhoppningen är vi ska kunna göra något liknande även på Augustenborg, men vi vill gärna ha mer att visa upp än det vi har än så länge.

Gästföreläsningar

Under våren tyckte jag det var dags för mig att ta ett litet steg tillbaka och bjuda in några andra gästföreläsningar. Först ut var Sara Nelson som pratade om ”Hållbar utveckling och Kretslopp”. Det var en givande föreläsning/workshop där vi diskuterade hållbarhet utifrån ett hydroponiskt perspektiv.

Odla svamp hemma föreläsning

Vi fick också besök av Tina från Ecofungi som lärde oss hur man odlar svamp hemma. Alla fick göra varsin svampodling som de fick ta hem och sedan skörda. Väldigt lärorikt och smakrikt!

Artikel i Äkta matFörsta reportagen

Under vintern/våren så fick vi besök av både Sydsvenskan (se artikeln) och tidskriften ”Äkta mat” som båda gjorde trevliga reportage. Det jag tycker om särskilt med de här reportagen är att de lyfter fram föreningen och hydroponisk odling snarare än mig personligen. 

Studiebesök hos Vikentomater

Ända sen jag hörde att Vikentomater odlade hydroponiskt hade jag velat göra ett besök. Bara att få se en odling i större kommersiell skala är en häftig känsla, och vi blev verkligen inte besvikna. De tog sig verkligen tid med oss och förklarade och svarade på alla våra frågor. Efteråt fick vi dessutom plocka på oss mängder av tomater. Ett underbart familjeföretag som ordnar evenemang för hela familjen. Läs mer om vårt studiebesök.

Vikentomater Studiebesok

Utvärdering av näring från BioBizz

Att experimentera har alltid varit naturligt för mig och de som är med i Hemmaodlat. Det är ett enkelt och roligt sätt att lära sig hur någonting fungerar. Efter vårt lyckade försök med fönsterodlingen ville vi se om vi kunde repetera framgången med näring från en annan tillverkare. Det roliga var att de påstod att man inte kunde använda deras produkt för att odla hydroponiskt, en utmaning som vi gärna antog. Precis innan sommaren fick vi en stor låda fylld med näring som vi sedan testade i ett par månader. Resultatet blev väldigt lyckat när vi använde den i vår hemmabyggda testrigg.

BevisVi bildar föreningen Hemmaodlat

Den 20 Maj 2014 så registrerades den ideella föreningen Hemmaodlat. Styrelsen som var med då är samma styrelse som sitter idag. Anledningen till att jag tyckte vi behövde en förening var för att vi började bli så stora att formatet ”studiecirkel” inte höll längre. Jag ville också knyta samman de som var med på ett mer permanent sätt och ge oss ett tydligt mål; ”Att få så många som möjligt att börja odla grönsaker”. Detta innebar också att vi skulle börja få in medlemsavgifter, ett måste med tanke på att vi snart skulle vara utan stödet från SEA-U.

Hösten/vintern 2014 – Kickstarter och ny lokal

Efter en skön avkopplande sommar där Andreas (han som byggde riggen) och jag bara var på SEA-U för att kolla till experimentet så var jag sugen på att dra igång igen. Tyvärr hade vi fått besked om att vi inte skulle kunna vara kvar efter årsskiftet, vilket innebar att vi var tvungen att försöka hitta en ny lokal. Detta visade sig vara extremt svårt. Jag hade möten med alla tänkbara aktörer som alla krävde rätt rejäla hyror, något som var omöjligt för oss att klara av. När vi startade upp på hösten igen så hade jag ingen aning om hur det skulle gå.

Två grupper

Intresset för studiecirkeln hade nu ökat så pass att vi var tvungna att utöka med ytterligare en grupp. De nya träffades på tisdagar och de som varit med tidigare på onsdagar. Jag märkte också att det var svårt att klara allt på egen hand vilket gjorde att Andreas hoppade in som lärarassistent, något han fortfarande gör då och då. Det gick helt okej, men formen för studiecirkeln var inte helt optimal. Vi märkte i efterhand att den var alldeles för lång vilket gjorde att intresset dalade mot slutet. Oron över var vi skulle vara någonstans efteråt fanns också i bakhuvudet.

Scandinavian Design Grow Box på Kickstarter

Ungefär i samma veva så lanserar vi en Kickstarterkampanj med målet att samla in knappt 18 000 kronor. Andreas och jag hade länge funderat på ett snyggt startkitt för hemmaodlare. Ett odlingskitt där du fick allting du behövde för att börja odla. Designen var viktig då de flesta hydroponiksystem är gräsligt fula, dyra och inte speciellt praktiska.

Kampanjen gick över förväntan och vi fick ihop 31 336 kr från 31 personer. Detta gjorde att vi nu hade lite pengar i kassan och en förening.

Matförädling

Workshop i jord och lärdom om matförädling

Under hösten fick vi besök av två nya gästföreläsare. Maria från Greenspire som lärde oss allt om vad som gör en bra jord, samt Eva Smeds som visade oss hur man tar hand om sina grönsaker på bästa sätt.  Det kändes bra att bjuda in föreläsare som pratade om något helt annat än det vi vanligtvis gör. Man vet aldrig från vilket håll inspiration kommer ifrån. Alla gästföreläsningarna är alltid kostnadsfria för medlemmar. Passa på och bli medlem du också.

Hemmaodlat på BranschdagenBranschdagen på SLU

Vi blev inbjudna att vara med på branschdagen på SLU. Ett trevligt arrangemang där studenter får chans att träffa olika representanter från odlingsbranschen. Henrique och jag var på plats och visade upp vår odlingslåda, pratade om vår verksamhet och träffade många härliga människor. Det hela avslutades med en intervju där elever fick chans att ställa frågor. Förhoppningen är att vi i framtiden kan ha något typ av samarbete med SLU Alnarp. Vi har redan det på ett sätt då många studenter engagerar sig i Hemmaodlat.

Hemmaodlat LokalFlytten till Augustenborg

Onsdagen den 8 oktober 2014 så flyttade vi in i våra nya lokaler mitt på Augustenborgstorget i Malmö. Detta blev av mycket tack vare MKB som har varit en superb samarbetspartner, framförallt Rickard Enbom vår kontaktperson. Den första tiden präglades mycket av att komma tillrätta i lokalen och planera vad vi ville göra. Det blev dock en bra sista tid innan julen som avslutades med en väldigt trevlig julfest.

Odlingsprojekt med Axonaskolan

Hemmaodlat fick i November 2014 möjlighet att göra ett odlingsprojekt tillsammans med friskolan Axonaskolan i Tollarp. Vi hade träffats tidigare för att diskutera upplägg på Scandinavian Aquasystems anläggning (odling av matfisken Tilapia) och nu var det dags! Vi hade med oss två hydroponiska odlingslådor, belysning, näring och en hel bunte fröer. Vi undervisade för två skolklasser om odling och sedan fick eleverna bestämma vad de skulle odla och plantera fröer. Näring och PH mättes noga och antecknades. Det var fantastiskt kul att höra att allting gick bra och att de sedan kunde skörda egen sallad som de åt i skolmatsalen. Vi kunde göra detta tack vare ett stöd från Region Skåne och vi repeterar gärna samma upplägg för andra skolor. 

Vintern/våren 2015 – Nytt upplägg

Efter en lång smekmånad för min del så startade vi upp verksamhet igen i mitten av januari. Andreas och jag hade diskuterat kring upplägg för nybörjarna, och kommit fram till att det var bättre att köra kortare perioder. Målet blev att de under 10 gånger skulle bygga sin egen hemmaodling. Detta gick fint och vi fick in ytterligare feedback på hur vi kan göra det ännu bättre.

Open space

Även onsdagsgruppen bytte form där vi istället för föreläsningar har projektfokus där deltagarna jobbar med egna eller föreningens projekt. Ett av dessa projekt var ett sammankopplat DWC system som Micke satte upp i källaren. Här kommer det växa chiliplantor som vi förhoppningsvis får skörda frukterna av snart.

Micke med DWC i källaren

Micke med DWC i källaren.

Allers Tradgard HemmaodlatFler reportage

Fler får upp ögonen för vad vi gör och det görs ett par nya reportage där vi dyker upp i tidningen City, och Allers trädgård. I samband med detta så får undertecknad även medverka kort i Sveriges Radio där jag pratar om hydroponisk odling och föreningen.

CSA

Ändå sedan vi funderade på om vi skulle flytta in på Augustenborg eller inte så fanns det tankar kring att sätta upp en CSA. CSA står för Community Supported Agriculture och är en modell som förenklat bygger på att odlare och köpare delar på risken för odlingen. Detta genom att förskottsbetala för en säsong av grönsaker som de sedan får levererat, ofta veckovis. För vår del hade detta inneburit en större odling att lära oss på, samt ett mer stabilt pengaflöde in, detta för att täcka våra löpande kostnader för hyra och el. Att vi dessutom vill göra det med hjälp av akvaponik och inomhus gör det hela till något helt unikt i Sverige.

CSA Malmö

En illustration över vår CSA på Augustenborg.

Detta har varit ett av de större projekten vi jobbat med under 2015 och som vi i skrivande stund fortfarande väntar besked på om vi får anslag för. Du kan följa projektets status på vår projektsida.

Odlingslådor 1Bygge av odlingslådor

Vår Kickstarterkampanj blev en succé och vi fick in pledges på över 30 lådor. För att kunna producera alla dessa utifrån prototypen så vart vi tvungna att bygga upp en verkstad i källaren. Detta styrdes främst upp av Andreas och hans bror Micke som verkligen inte har tummen mitt i handen. Produktionen är nu igång men tar rätt så lång tid då varje låda görs för hand och det inte tummas på kvalitén. Är du sugen på att äga ett exemplar så kan du nu köpa lådan på Etsy.

HelgkursVår första helgkurs

Helgkursen kom till utifrån en efterfrågan från ett gäng i Stockholm som ville lära sig mer om hydroponisk odling, men som av förklarliga skäl inte kunde vara med på veckobasis. Efterfrågan på denna kurs vida översteg våra förväntningar och i mitten av Mars blev den av. 15 glada deltagare från när och fjärran kom för alla lära sig allt om hydroponisk odling. Tanken var att de under en och en halv dag skulle lära sig det som nybörjarna gör under 10 veckor. Det blev en bra kombination av teori och praktik som enligt utvärdeningen överträffade de flestas förväntningar.

Chalmers tekniska högskola på studiebesök

I början av Mars 2015 kom Chalmers på besök. De hade sett att vi öppnat upp verkstad när de var här nere för att reka inför kommande besök till Malmö. Det var ett trevligt besök med masterstudenter från ett program som handlade om att bygga hållbara/miljömedvetna byggnader. Vi försökte informera vad vi försöker bygga upp och det blev en del intressanta diskussioner kring vad som behövs förändra för att vi ska få mer hållbara städer.

Chalmers

Deltagare på studiebesöket från Chalmers.

CSA Workshop i Polen

Malmö stad erbjöd oss ett par platser till en CSA workshop som anordnades i Polen. Den sträckte sig över flera dagar med deltagare från hela Europa. Vi skickade ner Henrik och Henrique som knöt många bra kontakter och lärde sig mer om CSA modellen. Läs deras berättelse

Polen Csa

Deltagare från hela Europa var med på CSA workshopen.

Malmö garden show 2015

Varje år anordnas Malmö garden show i slottsparken. Ett väldigt trevligt arrangemang där det förutom massor av utställare även finns inspirationsträdgårdar och balkonger. I år beslutade vi oss för att vara med en helt ätbar hydroponisk balkong som vi döpte till "Hydro Num Num". Det var en stor press att både få klart alla växter som vi odlat från frö, inredning och möbler men efter en kämpainsats så gick det bra. 

Vi fick möjlighet att prata odling med många intresserade och fick en hedrande guldmedalj av juryn samt kom två i publikomröstningen. Vill du veta hur de olika hydroponiska system var uppsatta, kolla in den här illustrationen på Pinterest

Balkong Malmö Garden show

Vår färdiga balkong på Malmö Garden Show

Anslag och stipendiem

Stipendium Sten K Johnson Vi hade länge gått och väntat på besked gällande mijöanslag från Malmö stad och sent omsider så fick vi äntligen ett positivt besked! I samma veva fick vi även ett stipendium från Sten K Johnsons stiftelse i kategorin "Entreprenörskap".

Båda dessa bidrag gällde vår Akvaponiska CSA som vi nu hade möjlighet att satsa fullt ut på. Vi är oerhört tacksamma för detta stöd som har säkrat vår verksamhet för en lång tid framåt. 

Sommaren 2015

Efter Malmö Garden Show var vi rätt trötta, men ingen vila väntade riktigt än. Vi hade fortfarande de sista odlingslådorna kvar att tillverka och arbetet med CSA:n behövde komma igång.

Odlingstorn från USA

 ZipgrowNågot som vi hade gått och väntat på väldigt länge var våra Zipgrow Towers (odlingstornen). Tack vara pengarna som kommit in kunde vi nu lägga en beställning. Det tog inte lång tid förrän 24 stycken hade tagit sig hela vägen till Malmö och vi kunde börja testa dem.

Tornen är 1,5m höga och man klämmer fast sticklingarna i dem och låter vatten rinna igenom. När det är dags att skörda toppar man antingen t.ex kryddväxterna eller skördar helt och hållet (sallat). De är gjorda av matsäker plast och känns riktigt stadiga, det ska bli intressant att se hur de presterar. 

Tanken är att 20 stycken av dessa kommer hänga i fönstret på butikslokalen på Augustenborg och i dem kommer vi odla grönt året om.

 

Stativ till tankarna

I samma veva fick vi även upp stativen till sumpen och fisktanken. Sumpen är placerad lägre då vattnet från odlingstornen och fisktanken kommer rinna tillbaka hit.

Fisktankar

Hösten 2015

Hela hösten bokstavligen flög förbi och nästan allt fokus låg på att få upp CSA:n. På tisdagar undervisade vi nybörjare i studiecirkeln och under onsdagarna så byggde vi. Vårt mål var att komma igång med de första leveranserna innan jul men vi fick hela tiden skjuta på datumet pga diverse olika förseningar. Eftersom nästan allt arbete vi gör är på frivilligbasis så tar allting relativt lång tid.

Fiskarna på plats

Under hösten kom äntligen fiskarna på plats. Vi fick transportera dem i en större balja från Scandinavian Aquasystems i Tollarp där vi köpte 32 Tilapia. Efter en väldans massa sprattlande och vägande så kom de slutligen på plats i sin stora fisktank.

 

Växterna på plats

Andra delen av aquaponics är förstås växterna och vi visste allvarligt talat inte exakt vad som skulle trivas och vad som skulle fallera helt. Lite risky med tanke på att vi säljer andelar men också poängen med en CSA. Går det väldigt bra så tjänar du som konsument på det. Som tur var gick det mesta bra förutom ett pumpfel som ledde till att vi förlorade hälften av våra grödor inom loppet av några timmar. Som tur var drabbades inte fiskarna, men det betydde också att vi hamnade lite efter.

 

Labbet på plats

En viktig del av vår verksamhet är testande och experimenterade. Detta ger oss spännande nya insikter, men för att detta ska fungera bra så behöver vi kunna testa ordentligt. Lösningen var att bygga ett enkelt labb med testutrustning som ger oss svar på våra olika frågor.

Labbet

Öppet hus igen

Det hade varit ett tag sedan vi hade öppet hus sen sist och passade därför på att bjuda in till detta. Det blev en väldigt trevlig kväll med god mat, dryck och gratis sticklingar till alla! Förhoppningsvis blir det fler öppna hus!

Oppet Hus (1)

Vintern 2015/16

Till slut kom vi äntligen igång och de första leveranserna gjordes den 13 Januari 2016. Vi började väldigt försiktigt med fyra familjer som fick en härlig mix av grönsaker. Första omgången varade i 8 veckor och vi lyckades leverera varje vecka. Mot slutet minskade vår variation något men mängden lyckades vi alltid hålla uppe. En del grönsaker fungerade väldigt bra som Mangold, sallat och basilika medan kålen aldrig riktigt tog sig. Aquaponics är en avancerad process och det finns så mycket att lära kring den.

Vinnovaprojekt med MKB

Under vintern påbörjade vi på riktigt vårt samarbete med MKB/Vinnova för att sätta upp en fönsteroding för de boende på Holma.

Våren 2016

Det hände väldigt mycket hela våren. Vi fortsatte med CSA leveranserna, gjorde studiebesök på Boäng, hann med Malmö Garden show och grillade ett par Tilapia när vi firade två år.

Studiebesök på Boäng

Anette på Boäng välkomnade oss till Boäng där vi fick möjlighet att se hur hon jobbade med odling och förädling. Hur mysigt som helst!

Boäng

Vinnovaprojektet 

Vi fick till slut upp vår fönsterodling på Holma. Den blev över två meter hög och väger väldigt mycket. Läs mer om den

Fonsterodling Mkb

Hemmaodlat 2 år

TilapiaVår förening hann fylla två år och det firade vi med grillfest och tårta. Eftersom vi hade lite för många Tilapia i tanken så fick det bli ett par firrar på grillen också. Mycket färskare och godare än så blir det inte! 2 års festen fick agera lite som ett avslut där vi avtackade vår duktiga volontär David från Kanada och vi kunde alla ta lite välförtjänst vila.

Sommaren 2016

Över sommaren så körde vi inte CSA:n utan satte istället upp pallkragar med jord!

Pallkragar!

Det blev fyra pallkragar och en kompost som var tänkta att efterlikna de odlingsbalkonger som MKB har i sitt Green house. Tanken är att jobba så mycket som möjligt med resurser som finns nära till hands. Detta innebär mycket löv, gräs och kompost.

Pallkragar Augustenborg

Malmöfestivalen

Lite kul skulle vi ha under sommaren så vi gästade Malmöfestivalen! Verkligen ett jättekul event där vi demade två fönsterodlingar. En för "vuxna" och en för "barn". Det stora dragplåstret var dock vårt odlingspyssel där stora och små fick dekorera pappkrukor. Dessa fick snören och stickling (antingen basilika eller sockerärta) vilket blev en perfekt "goodie bag". Läs mer om vår dag på Malmöfestivalen.

2017

2017 var något av ett mellanår där vi avslutade projekt som ”Bot mot klimatångest” med Pauliskolan. I det projektet träffade vi elever från Pauliskolan i Malmö varje vecka. Vi jobbade med hydroponik, arduino och hur vi kunde sammanföra teknikerna. Det mynnande ut i att vi lyckades mäta på ljus och flödet i vårt stora CSA system samt logga detta. Efter det hade vi inget stort projekt utan gjorde andra mindre aktiviteter såsom ”Pesto Party” och ”Chimichurriafton”. Under dessa trevliga aktivieter gjorde vi goda röror med färska blad från odlingen, väldigt uppskattet. På samma mattema bjöd vi in en bryggmästare som under två workshops lärde oss att brygga öl. En smakrik upplevelse som sedan dess mynnat ut i några fler bryggomgångar.

Årets studiebesök skedde på våren hos Sakura på Skånsk Chili. I hennes växthus i Asmundstorp fick vi lära oss hur hon odlade chili och smaka av hennes goda såser. Utan tvekan en hantverksmässig process som tar mycket tid.

Fram till sommaren fortsatte vi med våra CSA leveranser. Vi hann även med att fylla tre år som förening och passade då på att ha öppet hus. I samma veva höll vi även vår första kurs i akvaponik. Under kursen byggde vi ett minisystem som vi planterade i. Kursen blev väldigt uppskattad.

Under sommaren blev det lite lugnare som vanligt. Vi hann med att medverka på Sofiero vilket var mysigt, men inte riktigt rätt målgrupp för oss. Vi gick även ut med information om vårt samarbete med Nelson Garden och vår gemensamma produkt Harvy. Under hösten testade vi mycket och medverkade på Elmia där Harvy blev nominerad till årets trädgårdsprodukt.

Under hösten/vintern beslutade vi oss för att inte köra CSA:n som tidigare. Vi ville förbättra systemet och göra det lättare att underhålla, och kunna odla annat i det. Tillbaka till ritbordet och städning med andra ord. Planen var att komma igång rätt så snabbt igen, men så fick vi erbjudande om Malmö Garden Show som vi inte kunde tacka nej till. CSA:n har därför vilat och fokus under resten av 2017 blev på Malmö Garden Show 2018, Harvy och andra sociala aktiviteter.

En del av medlemmarna medverkade även i en innovationstävling från Climate KIC. I denna jobbade de fram ett förslag på hur framtidens odling kan se ut i staden. Förslaget togs emot väl och arbetet har fortsatt under 2018.

Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar