Meny

Hemmaodlat

Om Hemmaodlat

Uppdatering 2022-07. Efter årsmötet har föreningen beslutat att avveckla föreningen. Vi tackar alla medlemmar som engagerat sig genom åren!

 

Den ideella föreningen Hemmaodlat grundades våren 2014 av medlemmar från en studiecirkel i hydroponisk odling. Målet var enkelt, vi ville få fler att börja odla grönsaker hemma oavsett förutsättningar.

Från att till en början fått plats hos SEA-U i västra hamnen flyttade vi samma höst till egna lokaler på Augustenborgstorget i Malmö. Här hade vi chans att expandera vår verksamhet och testa på att göra lite större odlingar. 

Vi hade vuxit oss stora redan då och vi hade regelbundna träffar både tisdagar (för nybörjare) och onsdagar (för erfarna). Det upplägget hängde med länge tills det att vi nu för tiden mestadels bara träffas på onsdagar. Vid den här tiden försökte vi hitta formen för verksamheten och drevs av ett stort engagemang att sprida odling. Det ledde fram till att vi körde en Kickstarter kampanj där vi sålde vår första egna produkt "Scandinvian Design Grow Box". 

Vi började även samarbeta med andra och lärde känna lite trevliga människor på SLU och även Andreas på Axonaskolan. Vid den här tiden börjar fler få upp ögonen för vad vi gör och det blir lite trevliga reportage och till och med något radioinslag. Inte långt därefter håller vi vi första helgkurs efter lite påtryckningar från några trevliga Stockholmare. 

2015 var ett hektiskt år. Vi fick pengar för att bygga upp den första akvaponiska CSA:n i Sverige. Vi körde den ett par år med lyckat resultat. Vi hann även med att vara med i Malmö Garden Show och lärde känna ännu fler genom stadsodlingsnätverket. Vi hade med andra ord väldigt mycket att göra. Vad som har varit roligt är att vi för varje år lärt oss något nytt och vårt medlemsantal har ökat. Det har aldrig varit en dubblering utan snarare en försiktig ökning år för år. 

2016 hann vi med att hjälpa det kommunala bostadsbolaget MKB med en fönsterodling, sätta upp lite utomhosodlingar och även vara med på Malmöfestivalen. Efter bara två år hade vi lyckats etablera oss som en seriös förening att lita på. Detta gjorde att vi även fick lite internationella förfrågningar om praktik. Vi hade David från Kanada som var oumbärlig i arbetet med vår CSA. 

Nu hade vi börjat bli lite varma i kläderna, men kände fortfarande att vi saknade en bra produkt att rekommendera. Tack och lov hade vi träffat Nelson Garden på SLU under en branschdag. Det dröjde inte länge förrän vi började fila på det som skulle bli vår hydroponiska odlingslåda Harvy  som släpptes våren 2018. 

Om vi blickar framåt så vill vi fortsätta att inspirera fler att odla. Vårt fokus kommer fortsätta vara inom kunskapsförmedling på ett lätt, roligt och socialt sätt. Människor har kommit och gått i föreningen, men vi har en liten kärngrupp kvar som lojalt kommer och hjälper föreningen att växa. Det bästa man kan göra för att hjälpa oss är att ställa upp med sin tid. Gå en helgkurs, odla och kom varje onsdag. Kan du inte det så bli gärna medlem i alla fall så vi får möjlighet att sprida kunskap via våra sociala nätverk och fysiska aktiviteter. Det finns mycket än som vi vill göra och det är roligare om vi gör det tillsammans!

Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar