Biologisk och mineralnäring i hydroponisk odling

Att odla hydroponiskt (utan jord) skiljer sig en del från att odla med jord eller substrat, inte minst när det kommer till näringen. En säck med planteringsjord som du köper kommer grundgödslad, och innehåller allt vad växten behöver för att klara sig i några veckor. Odlar du direkt i vatten finns endast lite kalk i vattnet, övriga ämnen saknas eftersom vi vill dricka rent vatten. Vi behöver därför tillsätta samtliga näringsämnen som växten behöver för att växa.

Biologisk- eller mineralnäring

Det går att tillsätta näring antingen i biologisk eller mineralform eller både och.

Exempel på biologisk näring

  • Hönsgödsel

  • Fiskgödsel

  • Vinass

  • Rötrester

  • Lakvatten från kompost eller nässlor

Skillnaden mot mineralnäring är att i en biologisk näring så är en del av näringen i en organisk form och behöver brytas ner ytterligare. Nedbrytningen görs av mikroorganismer som kräver syre och en yta av kolonisera. Det är därför svårare att odla med biologisk näring i ett rent vattenbaserat hydroponiskt system såsom DWC (Deep Water Culture) jämfört med exempelvis ett substratbaserat system, exempelvis ebb och flod med en mediabädd av lecakulor.

Biologisk näring i vatten kräver syre för att inte bli dålig.

Det är generellt svårare att mäta ledtalet och förutspå näringstillförseln med biologisk näring. En betydande fördel med biologisk näring är dess oberoende av fossila resurser för produktionen. Till skillnad från mineralnäring, som ofta kräver energiintensiva processer och extraktion av mineraler från gruvor, är biologisk näring baserad på naturliga organiska material som kan produceras lokalt eller till och med på platsen för odlingen. Detta minskar inte bara beroendet av icke förnybara resurser utan kan också minska de miljömässiga fotavtrycken och utsläppen av växthusgaser förknippade med gödselproduktion och -användning.

En annan fördel med biologisk näring är dess förmåga att främja och stödja mikroorganismer och mikrobiell aktivitet i marken. Dessa mikroorganismer spelar en avgörande roll i nedbrytningen av organiskt material och frigörande av näringsämnen som är väsentliga för växttillväxt och hälsa. Genom att tillhandahålla en rik mångfald av organiskt material och näringsämnen kan biologisk näring skapa en gynnsam miljö för dessa mikroorganismer att trivas och utföra sina viktiga funktioner.

Dessutom har närvaron av ett rikt mikroliv i odlingen andra fördelar för växterna. Detta kan vara särskilt fördelaktigt under perioder med extremt väder eller andra stressfaktorer, då växterna kan dra nytta av en mer robust och hälsosam miljö för att hantera dessa utmaningar.

Mineralnäring

Fördelen med mineralnäring är att den är tillgänglig direkt, är lätt att dosera och kräver inte extra syre. Mineralnäring går därför att använda i samtliga system, även kratky system utan extra syretillförsel. Det är även enkelt att mäta mängden näring med en ledtalsmätare (EC) och du kan skapa väldigt exakta näringsprofiler tillskillnad från en biologisk näring.

Nackdelen med mineralnäring är att dess produktion och bearbetning ofta kräver användning av fossila resurser. Detta gäller särskilt för vissa nyckelkomponenter såsom kväve, fosfor och kalium. För att producera kvävegödsel används vanligtvis processer som Haber-Bosch-processen, som är energikrävande och använder naturgas eller andra fossila bränslen för att fixera kväve från atmosfären i form av ammoniak. Denna process kräver höga temperaturer och tryck och genererar därmed betydande koldioxidutsläpp.

Förutom detta kräver även utvinning av mineraler från gruvor för att framställa mineralnäring en betydande mängd energi och resurser. Brytning och bearbetning av mineraler som fosfat, kalium och magnesium innebär användning av tunga maskiner, kemikalier och energiintensiva processer. Dessa processer kan leda till miljöförstöring, markförstöring och utsläpp av växthusgaser.

Dessutom är tillgången på vissa mineraler inte obegränsad och brytningen kan ha negativa konsekvenser för lokalbefolkningen och ekosystemen i närheten av gruvorna.


Biomineral - mineraler med biologisk ursprung

Lösningen som vi på Grobruket ser det är att försöka utveckla en näring som har fördelarna med en mineralnäring:

  • Behöver inte brytas ner av mikroorganismer:

  • Tillgänglig direkt

  • Enkel att mäta ledtalet

Med fördelarna som den biologiska näringen har:

  • Ingen gruvdrift

  • Lågt CO2 avttryck

  • Bidrar till mikrolivet

Det är inte helt okomplicerat så klart, men vi på Grobruket har börjat arbeta med problemet och har tagit fram en ny produkt som heter Biomineral. Den innehåller ammoniumsulfat och struvit från RecoLab i Helsingborg, ingredienser som är utvinna från deras biogasanläggning. Dessa ingredienser är alltså i mineralform men kommer från en biologisk källa. Tyvärr räcker det inte enbart med dessa råvaror för att göra hela produkten fri från fossila mineraler, men det är ett steg i rätt riktning. Vår ambition är att ersätta så mycket som möjligt mot återvunna mineraler och även tillföra råvaror som kan bidra till mikrolivet. Fortsättning följer.

Du kan läsa mer om produkten här eller köpa den direkt.

Föregående
Föregående

Vilken växtnäring skall jag välja?

Nästa
Nästa

Problemet med pyralider