Vilken växtnäring skall jag välja?

Som med allting så beror det på situationen. På Grobruket odlar vi på många sätt. Akvaponisk odling med fiskar, frilandsodling, hydroponisk odling och odling i krukor. Vad vi odlar skiljer sig även det mycket åt, tomater, äppleträd, lavendel, passionsfrukt är några exempel. Så hur gödslar vi?

Frilandsodlingarna

Vi har en lerig sandig jord som vi berikar med kompost, gröngödsling och täckmaterial. För riktigt hungriga växter tillätter vi ofta något lakvatten från exempelvis nässlor. Principen med dessa odlingar är att vi bara vi använda lokala råvaror och sluta kretslopppet så mycket det bara går. Vi vill bygga upp mullhalten i jorden och genom att mata jorden så matar den växterna. Fördelen på sikt blir ett rikt mikroliv och en levande jord, nackdelen är att det kan ta lite tid att bygga upp och det går åt mycket tid och resurser att skapa all kompost och hitta alla täckmaterial. Bara att göra en lövkompost tar ett par år.

Grobrukets frilandsodling - gödslad med råvaror från platsen.

Krukväxterna

Vi odlar mycket citrus i kruka som vi har både i växthuset och utomhus när det är varmt. Krukorna står i substrat bestående av en mix av planteringsjord, sand och lite lera. Dessa träd vår främst vårt fiskvatten från den akvaponiska odlingen vilket ger en svag näringsgiva kontinuerligt. Då och då tillsätter vi en extra boost av Biomineral, vilket är vår egen pulvernäring med delvis återvunna råvaror. Fördelen med denna är att näringen är mer komplett och snabbt kan tas upp av växterna.

Våra vilda växter

Vi driver ett projekt där vi odlar upp svenska vilda växter som är bra för pollinerare, där vår förhoppning är att vi skall kunna sälja färdiga paket för att sprida mångfald. Många av dessa växter har mindre näringsbehov än exempelvis en tomat. De är gjorda för att tåla tuffa förhållande och klarar sig fint utan tillförsel av extra gödsel. De får lite näring i början av sin tillväxt innan vi planterar ut dem i grus eller pimpstensbäddar. Vi experimenterar just nu med om vi skall tillsätta en blandning av kompost och pimpsten eller om vi skall låta dem vara helt. Uppdatering kommer om det.

Geranium och Dianthus växer på vår vall och gödslas inte.

Hydroponisk odling

För våra hydroponiska odlingar använder vi uteslutande Biomineral som är vår egen pulvernäring som fungerar lika bra för hydroponisk odling som för krukväxter. Fördelen med Biomineral är att växtnäringen är tillgänglig direkt och att den innehåller delvis återvunna råvaror. Just nu testar vi den för fullt mot andra tillverkare och kommer kontinuerligt publicera resultaten från försöksodlingarna.

Hydroponisk odling utan jord - här på en skola rekommenderar vi Biomineral, vår egen pulvernäring.

Sammanfattningsvis

Där vi kan använda lokala råvaror och odla genom att berika jorden med mat så gör vi det. Det fungerar särskilt bra på frilandsodlingarna och för trädplanteringarna där det växter direkt i marken. För krukodlingarna kombinerar vi organiskt med mineraler eftersom förhållande för växterna är lite kämpigare. För odling utan jord använder vi enbart mineraler om vi inte odlar akvaponiskt med fiskar, vilket då återigen är organiskt.

Föregående
Föregående

Praktfull rabatt för soligt läge

Nästa
Nästa

Biologisk och mineralnäring i hydroponisk odling