Växtnäring Niklas Hjelm Växtnäring Niklas Hjelm

Resultat - Test av hydroponisk näring

Upptäck de spännande resultaten från vårt omfattande odlingsförsök där vi inte bara utvärderade olika näringslösningar för hydroponisk odling på marknaden, utan även jämförde dem med vår egen innovativa pulvernäring, Biomineral. Utforska hur Biomineral står sig gentemot etablerade alternativ och vilka möjligheter det öppnar upp för framtida odlingssystem.

Läs mer
Växtnäring Niklas Hjelm Växtnäring Niklas Hjelm

Hur mycket näring behöver växter?

Det finns inget exakt mått på hur mycket näring/gödsel en växt behöver utan det beror på ett flertal faktorer. I den här artikeln går vi igenom några exempel hur vi resonerar kring växtnäring och hur vi doserar vår egen pulvernäring Biomineral.

Läs mer
Växtnäring Niklas Hjelm Växtnäring Niklas Hjelm

Test av hydroponisk växtnäring

Hur jämför sig vår Biomineral växtnäring med några av de mest populära enparts-näringarna på marknaden för hydroponisk odling? I ett pågående odlingsförsök på SLU i Alnarp försöket vi besvara den frågan.

Läs mer
Plantering vilda blommor Niklas Hjelm Plantering vilda blommor Niklas Hjelm

Praktfull rabatt för soligt läge

Längs rabattens kanter välkomnar långblommande kattmynta, majestätiska fackelblommor i imponerande grupper, tillsammans med malva och rödklint. Gullvivor smyger sig försiktigt in mellan de bestående perennerna, njutande av det skuggiga skyddet som erbjuds av de växande växterna omkring dem. Under sommaren dansar en palett av blålila och rosa toner över planteringen, och skapar en förtrollande syn som lockar både ögat och sinnet.

Läs mer
Växtnäring Niklas Hjelm Växtnäring Niklas Hjelm

Vilken växtnäring skall jag välja?

Som med allting så beror det på situationen. På Grobruket odlar vi på många sätt. Akvaponisk odling med fiskar, frilandsodling, hydroponisk odling och odling i krukor. Vad vi odlar skiljer sig även det mycket åt, tomater, äppleträd, lavendel, passionsfrukt är några exempel. Så hur gödslar vi?

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Problemet med pyralider

Pyralider har de senaste åren skapat problem för många odlare med missbildade tomater och ärtor, när de använt ekologiska gödselmedel. Vad beror problemet på och vad gör Grobruket i frågan?

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Praktisera på Grobruket 2024

Grobruket kan erbjuda en varierande och utvecklande praktikplats i Alnarp där det finns möjlighet att utvecklas inom en rad områden som berör hortikultur.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Grobruket går med i Baltic MUPPETS

I linje med sitt hållbarhetsengagemang kommer Grobruket i Baltic MUPPETS att fokusera på att utveckla metoder för att använda restprodukter från musselodling i Östersjön. Målet är att skapa gödningsprodukter som gynnar både havet och marken och därmed sluta cirkeln av produktion och konsumtion. Grobruket kommer att utföra tester med olika grödor för att utvärdera produkternas beredskap baserat på resultaten.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Tanken bakom Det stora Fröäventyret

Det finns mycket vi tar för givet, och odling av mat borde verkligen inte vara en av dem. Att tidigt ge barn en förståelse kring vad som krävs för att odla någonting från frö, är en viktig kunskap att ingjuta. Med Det stora Fröäventyret hoppas vi att vårdnadshavare, och pedagoger får ett roligt verktyg att introducera barn för odling.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Hydroponisk odling på Tågarpsskolan

Upptäck Tågarpsskolans gröna initiativ i Arlöv, där hydroponisk odling har blivit en integrerad del av läroplanen. Läs om hur denna innovativa metod för växtodling ger eleverna en unik inlärningsupplevelse, främjar förståelsen för hållbar odling och utvecklar viktiga färdigheter för framtiden.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Rötat matavfall som näringskälla vid tomatodling

I ett odlingsförsök i samarbete med SLU och NSVA odlades tomater med rötrest från biogas på Grobruket i Alnarp. Målet var att undersöka om det var någon skillnad på de tomater som odlades med konstgödsel, och de som odlades med rötrest.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Vilda växter i odling - importera eller inte?

Det råder delade meningar bland ekologer, naturvårdare och de som arbetar med vilda växter i odling gällande bästa strategin för att säkra en arts överlevnad. I den här bloggposten utforskar vi ämnet.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Järn i jorden

Om du har problem med rost i jorden så kan det bero på att du har dålig dränering och syrefattiga förhållande.

Läs mer
Niklas Hjelm Niklas Hjelm

Ny forskning om biostimulanter

Antalet publicerade artiklar om biostumulanter har ökat enormt mycket de senaste åren, men vad säger forskningen egentligen, har preparaten någon effekt eller är det bara ett försäljningsknep från tillverkare som vill sälja produkter?

Läs mer